„Nikolićeva izjava ide na ruku Hagu“

„Nikolićeva izjava ide na ruku Hagu“

26 aprila 2013

GuskovaJelena078Izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o stradanju muslimana u BiH biće korišćena u Haškom tribunalu kao dokaz da je zaista bilo genocida u Srebrenici, tvrdi ruski istoričar Jelena Guskova.

„Naravno, takva izjava sad ide na ruku Haškom tribunalu. Sada će reči Nikolića biti korišćene u Tribunalu kao dokaz da je genocida zaista bilo u Srebrenici“, rekla je Guskova, koja je i senator Republike Srpske.

Guskova je za „Glas Rusije“ ocenila da se Nikolić sada nalazi u veoma teškoj poziciji, zato što „ne misli tako kako je rekao“.

„Kada je tek stupio na funkciju, izjavio je da u Srebrenici nije bilo genocida, a zbog toga je pretrpio kritike sa Zapada, ali i od same BiH. Vidimo da su ova izvinjenja još jedan od preduslova za dobijanje datuma za pristupanje EU“, smatra Guskova, koja je direktor Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Ona kaže da joj je žao što Nikolić nije reagovao na pitanje novinara, kada su govorili o pogibiji 8.000 muslimana u Srebrenici, kada se zna se da nije bilo toliko žrtava, što su dokazala i ispitivanja koja su vršena i u Srbiji, ali i u Moskvi.

„Žao mi je što je Nikolić obećao da će se pokloniti muslimanskim žrtvama Srebrenice, kada je sasvim blizu muzej srpskih žrtava. Zato, kako mi se čini, od početka je Nikolić trebalo da se prvo pokloni svojim zemljacima, a tek onda da ode na groblje u Srebrenici i da pobroji koliko tamo ima spomenika“, rekla je Guskova.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je za BHT da mu je žao zbog svih zločina počinjenih nad Bošnjacima, uključujući i Srebrenicu. Nikolić se izvinio za masovno ubistvo bosanskih muslimana u Srebrenici 1995. godine, kao i za sve zločine koje su počinili Srbi u BiH. Nikolić je rekao da „na kolenima moli da se oprosti Srbiji za zločine koji su počinjeni u Srebrenici“, iako je podvukao da se još, tek mora dokazati da je tu, zaista, reč o genocidu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *