Nikolićevi “Bosanci“ u Srbiji kao kod kuće

Nikolićevi “Bosanci“ u Srbiji kao kod kuće

5 maja 2013

HPIM0818.JPGBez obzira na to što je Tomislav Nikolić rekao da su za njega Srbi koji žive u BiH – Bosanci, stanovnici Republike Srpske sa srpskim državljanstvom imaju gotova sva prava u Srbiji kao i ljudi koji žive u Srbiji. Slično je i s građanima Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, piše “Blic“. Pripadnici srpske manjine iz okolnih država pokazuju manje interesovanja za lečenje, zapošljavanje ili studiranje u Srbiji, ali oni ta prava, ruku na srce, i ostvaruju nešto teže nego njihovi sunarodnici iz Crne Gore i Srbije.

Srbi iz svih osam država regiona imaju pravo na besplatno osnovno i srednje obrazovanje pod istim uslovima kao i državljani Srbije. Kada je reč o odlasku na fakultete, Srbi iz RS i Crne Gore upisuju se pod istim uslovima kao i državljani Srbije, dok se oni iz ostalih država regiona na visokoškolske ustanove upisuju prema kvotama koje dogovara Ministarstvo prosvete sa univerzitetima.

S druge strane, na besplatno lečenje kod specijaliste u Srbiji mogu da računaju samo Srbi iz Crne Gore i RS, s tim što se nadoknada refundira iz tamošnjih fondova za zdravstveno osiguranje. Na posao u Srbiji, pod istim uslovima kao i državljani Srbije, mogu da računaju oni Srbi koji imaju dvojno državljanstvo, dok za one koji ga nemaju važe uslovi koje za strance određuje Nacionalna služba za zapošljavanje. To znači da kanditat mora da ima stalno nastanjenje ili privremeni boravak u Srbiji.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *