НИКОМЕ НИЈЕ ЈАСНО ШТА СЕ ДЕШАВА? Руски авион надлеће БиХ! ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СВЕГА

NIKOME NIJE JASNO ŠTA SE DEŠAVA? Ruski avion nadleće BiH! EVO ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA

15 maja 2019

Ruski inspektori će od 13. do 17. maja vršiti letove i vazdušno nadgledanje teritorije Bosne i Hercegovine.

Reč je o sprovođenju Sporazuma o otvorenom nebu, a Bosna i Hercegovina je jedna od 34 države potpisnice. Sporazum o otvorenom nebu podrazumeva kontrolu vojnih aktivnosti zemalja potpisnica.Ruski inspektori će nadgledanje teritorije BiH vršiti iz „antonova AN-30B“.

Ovo nije prvi put da Bosnu i Hercegovinu posmatra jedna strana sila. Prethodnih godina teritoriju BiH posmatrale su Ukrajina, Italija, Kanada, Francuska, Nemačka, Mađarska, Belgija, Holandija pa čak i Hrvatska.

Ugovor o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine, a ovakav vid obostranog nadgledanja vojnih aktivnosti ostatak je posthladnoratovskih rešenja na početku ’90-ih godina 20. veka, a sprovodi se i danas.

Podaci koji se prikupe postaju zajedničko “vlasništvo”, odnosno sve zemlje potpisnice mogu pristupiti prikupljenim podacima bez obzira na lokaciju i inicijatora nadgledanja. Ipak, sporazum nije savršen i najveće članice – SAD i Rusija, optužuju jedna drugu da krše dogovorene principe sporazuma.

KOMENTARI4 komentara

 1. Gongo Mudongo says:

  I nek Rusi ostanu trajno tu.

 2. samostalan says:

  Kakvi da ostanu, samo paradiraju i glume.

  • Rusofil says:

   Vidi se u Siriji kako paradiraju. Ja vjerujem da vas snimaju pa kad se na vas lov otvori ce da vas taru ko one u Siriji.

 3. kojic jovan says:

  Kad imas nafte onda koristis nalete aviona za obuku novi pilota,kao i produzenje vazece dozvole .Kamo puste srce da sada imas pilota u BiH kao 1992 .Nisam procitao nigde padatak koliko je VS BiH obucio i dobio novi Sportski pilotski dozvola a da ne govorim o profesijenalnim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *