НИКОМЕ НИЈЕ ЈАСНО ШТА СЕ ДЕШАВА? Шта то КИНЕЗИ граде? ДА ЛИ ЈЕ РАТ БЛИЗУ?

NIKOME NIJE JASNO ŠTA SE DEŠAVA? Šta to KINEZI grade? DA LI JE RAT BLIZU?

13 decembra 2017

Kina u tišini gradi mrežu izbegličkih kampova duž svoje 1416 kilometara duge granice sa Severnom Korejom u iščekivanju masovnog prilIva ljudi iz te države koji bi se mogao dogoditi nakon potencijalnog pada režima Kim Jong-una, piše Tom Filips za Gardijan.

O gradnji kampova prvi je pisao Njujork Tajms, čiji novinari su se dokopali internog dokumenta državnih telekomunikacionih giganta u Kini kojima je poveren zadatak da osiguraju pristup internetu u kampovima.

Reč je o dokumentu Čajna Mobil, a prema kojem je vidljivo da se gradi najmanje pet, a verovatno i više kampova za izbeglice u provinciji Jilin.

U dokumentu piše „Zbog tenzija na granici komitet Komunističke partije i vlasti okruga Šangbai predložili su izgradnju pet izbegličkih kampova u tom okrugu“. Osim toga, u dokumentu se navode i tačne lokacije tri kampa, dok je Njujork Tajms saznao za još dve lokacije iz drugih izvora.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang odbio je da komentariše postojanje kampova, ali nije ni demantovao, kratko rekavši „da nije video izveštaje o tome“.

U dokumentu je naveden i kontakt broj zaposlenog Čajna Mobila koji ga je sastavio, ali na njega se niko nije javljao.

U svakom slučaju, iz dokumenta je vidljiva zabrinutost Pekinga zbog potencijalne političke nestabilnosti, ili čak kolapsa režima u Severnoj Koreji.

Stručnjak za Severnu Koreju sa univerziteta Renmin u Pekingu, Čeng Ksijao, nije mogao da potvrdi autentičnost dokumenta, ali je dodao kako bi bilo nedogovorno od Kine da se ne pripremi za svaki mogući scenario.

– Na Korejskom poluostrvu tenzije su vrlo visoke… na ivici rata. Kao velika svetska sila, ali i susedna država, Kina se mora da pripremi za sve mogućnosti.

Otkako je ove godine Kim Džong un, ubrzao razvoj nuklearnog oružja i interkontinentalnih balističkih projektila, a Donald Tramp pojačao pritisak (i sankcije) na Severnu Koreju, tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su do razine kakva se ne pamti godinama.

Naime, dok Tramp i Kim Džong-un izmenjuju uvrede neprilične nivou državnika, Severna Koreja i SAD sa svojim saveznicima Južnom Korejom i Japanom sve češće provode ili nova testiranja projektila ili masovne vojne vežbe s ciljem zastrašivanja i slanja poruke drugoj strani.

Stvari su dodatno eskalirale krajem novembra pošto je Pjongjang naizgled uspešno testirao novi balistički projektil Hwasong 15, koji prema njihovim tvrdnjama, ali i analizama stranih stručnjaka, može da dobaci do bilo kojeg kontinentalnog delao SAD. Tramp je nakon tog testa tek lakonski rekao da će „rešiti taj problem“.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Sve isplanirano unapred. Bice picvajz.

  2. Djordje Petrovic says:

    U ISTORIJI JENKI NISU SMELI DA UDARE NA MALO JACE PROTIVNIKE! TO JE POKAZALA ISTORIJA U VIJATNAMU I KOREJI GDE SU PODVIJALI REP KAO POKISLI PSI I BEZANIJA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *