НИКОМЕ НИЈЕ ЈАСНО ШТА СЕ ДЕШАВА? Шта то КИНЕЗИ граде? ДА ЛИ ЈЕ РАТ БЛИЗУ?

НИКОМЕ НИЈЕ ЈАСНО ШТА СЕ ДЕШАВА? Шта то КИНЕЗИ граде? ДА ЛИ ЈЕ РАТ БЛИЗУ?

13 децембра 2017

Кина у тишини гради мрежу избегличких кампова дуж своје 1416 километара дуге границе са Северном Корејом у ишчекивању масовног прилИва људи из те државе који би се могао догодити након потенцијалног пада режима Ким Јонг-уна, пише Том Филипс за Гардијан.

О градњи кампова први је писао Њујорк Тајмс, чији новинари су се докопали интерног документа државних телекомуникационих гиганта у Кини којима је поверен задатак да осигурају приступ интернету у камповима.

Реч је о документу Чајна Мобил, а према којем је видљиво да се гради најмање пет, а вероватно и више кампова за избеглице у провинцији Јилин.

У документу пише „Због тензија на граници комитет Комунистичке партије и власти округа Шангбаи предложили су изградњу пет избегличких кампова у том округу“. Осим тога, у документу се наводе и тачне локације три кампа, док је Њујорк Тајмс сазнао за још две локације из других извора.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Лу Канг одбио је да коментарише постојање кампова, али није ни демантовао, кратко рекавши „да није видео извештаје о томе“.

У документу је наведен и контакт број запосленог Чајна Мобила који га је саставио, али на њега се нико није јављао.

У сваком случају, из документа је видљива забринутост Пекинга због потенцијалне политичке нестабилности, или чак колапса режима у Северној Кореји.

Стручњак за Северну Кореју са универзитета Ренмин у Пекингу, Ченг Ксијао, није могао да потврди аутентичност документа, али је додао како би било недоговорно од Кине да се не припреми за сваки могући сценарио.

– На Корејском полуострву тензије су врло високе… на ивици рата. Као велика светска сила, али и суседна држава, Кина се мора да припреми за све могућности.

Откако је ове године Ким Џонг ун, убрзао развој нуклеарног оружја и интерконтиненталних балистичких пројектила, а Доналд Трамп појачао притисак (и санкције) на Северну Кореју, тензије на Корејском полуострву порасле су до разине каква се не памти годинама.

Наиме, док Трамп и Ким Џонг-ун измењују увреде неприличне нивоу државника, Северна Кореја и САД са својим савезницима Јужном Корејом и Јапаном све чешће проводе или нова тестирања пројектила или масовне војне вежбе с циљем застрашивања и слања поруке другој страни.

Ствари су додатно ескалирале крајем новембра пошто је Пјонгјанг наизглед успешно тестирао нови балистички пројектил Хwасонг 15, који према њиховим тврдњама, али и анализама страних стручњака, може да добаци до било којег континенталног делао САД. Трамп је након тог теста тек лаконски рекао да ће „решити тај проблем“.

KOMENTARI2 коментара

  1. goran says:

    Sve isplanirano unapred. Bice picvajz.

  2. Djordje Petrovic says:

    U ISTORIJI JENKI NISU SMELI DA UDARE NA MALO JACE PROTIVNIKE! TO JE POKAZALA ISTORIJA U VIJATNAMU I KOREJI GDE SU PODVIJALI REP KAO POKISLI PSI I BEZANIJA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u