НИКОМЕ НИЈЕ ЈАСНО ШТА СЕ ДЕШАВА: Трамп позвао РУСКУ ВОЈСКУ У…

NIKOME NIJE JASNO ŠTA SE DEŠAVA: Tramp pozvao RUSKU VOJSKU U…

4 januara 2019

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je Rusiju, kao i Indiju i Pakistan da se pridruže borbi protiv islamista u Afganistanu.

“Pogledajte druge zemlje … Pakistan je tamo. Mogu da se bore. Rusija može da se bori”, rekao je Tramp, negirajući potrebu za prisustvom američkih vojnika u Avganistanu, prenosi Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

“Zašto Rusija nije tamo? Zašto Indija nije tamo? Zašto Pakistan nije tamo? ”, dodao je on, objašnjavajući da bi te zemlje trebale da se udruže u borbi protiv talibana i militanata ID.

Podsećamo, Tramp je započeo proces povlačenja američke vojske iz Sirije sa objašnjenjem da ona više tamo nije potrebna i da je ID pobeđena, što je kao posledicu imalo ostavku šefa Pentagona Džejmsa Matisa.

Svetska javnost je primetila da američki predsednik ovakve odluke donosi samostalno, bez konsultacija sa najbližim saradnicima, što je razlog unutrašnjih previranja američkih vlasti.

(Pravda)

KOMENTARI19 komentara

 1. Zoran says:

  Pa jes, kad ja ne mogu nista da uradim, aj da uvucem druge i sve svalim na njih.

  • padre says:

   Kako ne može, pa to su njihova deca, oni su svoje uradili, stvorili nekog, da mogu drugi da se bore sa njim!

  • Miraš says:

   Nikako nije u redu što Tramp sada poziva susede Avganistana Rusiju, Pakistan i Indiju DA SE PRIDRUŽE BORBI PROTIV ISLAMISTA u Avganistanu. Ispada da Tramp bi da povuče smeričke snage, ali da se rat nastavi i da neko u Avganistanu mora biti obavezno poražen. On ne uvažava mirovne pregovore koji su već pokrenuti za Avganistan i u kojima učestvuju baš i te zemlje koje poziva da ratuju! To je sasvim suprotno inicijativi o mirovnim pregovorima za Avganistan koji je pokrenula Moskva. Da li on te zemlje poziva da se svi zaglave u avganistanski rat i zatim da uđu i u međusobne sukobe zbog Avganistana? Treba imati u vidu višedecenijsko rivalstvo SAD u ovom regionu, a njihov glavni cilj uvek je Rusija. Sovjetski rat u Avganistanu (1979-1989) zapadni analitičari nazivali su vijetnamskim ratom SSSR-a, ali sada je Avganistan postao novi Vijetnamski rat za SAD! Ne može se reći ni da su Amerikanci u Avganistanu ponovili nekadašnju grešku SSSR-a jer Amerikanci su bili ti koji su namerno podržali baš mudžahedinski otpor sovjetskom vojnom prisustvu još u julu 1979 godine, pre nego što su se sovjetske trupe rasporedile u Avganistanu. Postoji taj period kada su sasvim sigurno mudžahedini bili američki prijatelji i strateški saveznici Zapada. Trećeg februara 1980, nekoliko nedelja nakon vojne intervencije Sovjetskog Saveza u Avganistanu, Zbignjev Bžežinski, savetnik za nacionalnu bezbednost u administraciji američkog predsednika Džejmsa Džimija Kartera, otputovao je u Pakistan. Obraćajući se mudžahedinskim izbeglicama s druge strane granice, obećao im je: „Ona zemlja tamo je vaša. Tamo ćete se vratiti jednog dana, jer ćete pobediti. Vratićete svoje kuće i svoje džamije. Vaš cilj je pravedan. Bog je na vašoj strani." Završilo se ne samo sovjetskim povlačenjem iz Avganistana, nego i iz Berlina i raspadom SSSR-a. Ali zatim smo dobijali vesti kako su mudžahedini iz Avganistana, tačnije Al Kaida, kako su uticali su da se u Iraku razvije ISIS!!! Na šta bi sve Amerikanci mogli biti spremni da bi prouzorokovali sada raspad Ruske Federacije? S njima uvek treba biti oprezan! ... Naime prošle godine u novembru baš u Moskvi pokrenuti su pregovori za pomirenje izmedju zaraćenih strana u Avganistanu, Na toj konferenciji susreli su se predstavnici Talibana i predstavnici Višeg saveta za mir koji ne predstavlja zvanični Kabul. Pokret „Taliban“ ne priznaje vladu u Avganistanu kao legitimnu, „jer je nije izabrao narod, nego se pojavila kao posledica (američke) invazije“. Talibani smatraju da vlada u Kabulu ne predstavlja narod Avganistana, zbog toga su odbili da direktno kontaktiraju s njima dok ne bude rešen problem s Amerikancima, a nastojaće da prvenstveno razgovaraju s Amerikancima o povlačenju vojske. Pored predstavnika Avganistana i talibana, na sastanak su pozvani i predstavnici Indije, Pakistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kazahstana, Irana, Kirgizije, Kine, Uzbekistana i SAD.

 2. M says:

  Kako nikome nije jasno što se dešava?!?Tramp je ispred svog vremena!Jaka Amerika(sjeverna i južna),plus jaka Euro-Azija,jest znači i jaki Svijet!!!Suprotno tome preopterećena i problematična Amerika i isto takva Euro-Azija,jest i takav slabi i loši svijet!!!Trampu je to očito jasno,ali budaletinama nije a njih je više i tu je problem,i bit će,teško će Tramp sam protiv njih!

  • DIKI says:

   Tramp je budaletina.

 3. Slobodanka says:

  SAD, zatim V.B. i koalicija zapadnih zemalja otpočela je rat u Avganistanu protiv Talibana i Al Kaide još 07 Oktobra 2001 godine kao odgovor na terorističke napade u Njujorku i Vašingtonu od 11.09.2001. godine. Američka vojska (i vojska njihovih koalicionih partnera) u Avganistanu je prisutna već punih 17 godina! Mnogi smatraju da su Amerikanci stvorili Al Kaidu i Bin Ladena. Koja je prava istina o 11 septembru ?

  • Pastrovic says:

   E moj "slobodank" kuku nama su takvijem "umnijem" glavama! Dabogda ti nikad jasno nebilo!

   • Slobodanka says:

    Ima dosta materijala o tom 11 septembru i poznato mi je da se on smatra dobro smišljenim povodom za američki rat protiv terorizma koji je odmah usledio. Ne mogu da pišem predugačke komentare.

  • vlada says:

   Rat za kontrolu opijuma.

  • Deda Micko says:

   Slobodanka, ako razumes engleski, nacices na stotine dokumentaraca koji razotkrivaju pricu o Sep. 11. Ima o tome i na srpskom. Sve su, naravno, smislili Ameri sa njihovim vernim saradnikom Mosadom, a to prikazali kao avanturu nekolicine terorista koji su oteli avione i bez logisticke podrske za zemlje radili po vazduhu sta hoce, bas kao muve. Brine me da ti to nije jasno, nego se jos uvek pitas: ko je to rezirao? Taj dogadjaj je bio kljucni kamen u promeni politike SAD i Izraela. On je iskoriscen kao izgovor da se sikanira ceo svet, a ne samo muslimani. Zar ne znas ko je finansirao i obucavao teroriste u Siriji? Ameri i Izraelci, ista prica se nastavlja, sve je povezano i citljivo, ali niko o tome ne razmislja jer ljudi ne znaju kako da sastave kraj sa krajem.

  • Deda Micko says:

   Bin Laden je imao korporaciju sa predsednikom Busom. Kada su srusene Kule i zavladala totalna kontrola svega, pa i aerodroma, samo jedna familija je mogla da napusti USA bez problema, a to je bila familija Bin Ladena. Kapisko? O tome je objavljeno more tekstova u ono vreme, i niko to nije osporio. Ima na jutjubu dosta materijala, takodje na: veteranstoday.com i rense.com

   • Slobodanka says:

    Deda Misko, znam samo sam htela kratko da podsetim na tok glavnih događaja. Pa još kad se pogleda američka vojna intervencija u Iraku i kako je nastao ISIS. U surovim američkim zatvorima u Iraku zajedno su držali pripadnike Al Kaide i poraženu Sadamovu vojsku. Pripadnici Al Kaide mogli su da utiču na zatvorene pripadnike iračke vojske. Amerikanci to pravdaju tek greškom, ali koliko oni "grešaka" imaju. Iz faze u fazu Amerikanci su ti koji su obezbedili uslove za razvoj svakog zla i onda se oni kao plemenito bore protiv tog zla. ISIS se prelio iz Iraka u Siriju i Amerikanci prisutni tamo to kao nisu primetili?! A yatim ISIS je u Siriji ratovao najviše tamo gde ima nafte i gde su potencijalni putevi novih gasovoda. Nije u pitanju samo katarski gasovod i iranski gasovod, nego i izraelski. Izraelski gasovod je takođe trebao da ide preko kopna Sirije do Turske, što je jednostavnije i sigurnije nego da postavljaju cevi gasovoda na velikim dubinama Sredozemnog mora (na većim dubinama veći je i pritisak na te cevi). U sledećem koraku kad američka vojska te teritorije oslobodi od ISIS trebalo je da time dobiju vlasnici bogatih energetskih kompanija za koje ratuje američka vojska. Ali konci su im pomršeni, došla je i Rusija sa ciljem da spasi svog višedecenijskog saveznika Siriju.

 4. Slobodanka says:

  SAD su započele svoj prodor u Srednju Aziju još 1993 godine, ubryo posle raspada SSSR u decembru 1991 godine. Tada 1993 godine Klintonova administracija pokrenula je projekat TRASEKA (EU + Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan). Uzbekistan se nalazi južnije od većine nabrojanih azijskih zemalja, on pripada i srednjoj i južnoj Aziji. Projekat TRASEKA podrazumevao je stvaranje niza gasnih i naftnih cevovoda iz centralne Azije zaobilazeći Rusiju, a njegovim ostvaranjem tadašnja ZND bila bi značajno razjedinjena. Ubrzo su se tom projektu pridružile Moldavija, Ukrajina i Mongolija, zatim 2000 godine Turska, Rumunija i Bugarsa i još i Iran 2009 godine. U martu 1997.godine, američki sekretar za nacionalnu bezbednost Semjuel Berger rekao je da Centralna Azija i Južni Kavkaz postali su prioritet za američku diplomatiju. Čak u okviru svega ovog treba imati u vidu i bazu Bondstil koja je izgrađena dve godine kasnije 1999 godine jer odatle mogu da se kontrolišu i putevi naftovoda i gasovoda prema Crnom moru. Iste 1997 godine SAD je proglasila Kaspijsko more zonom svojih vitalnih interesa. Zatim 03.avgusta 1999 godine (1 - 1,5 mesec nakon raspoređivanja NATO snaga na našem KIM) američki Senat je usvojio zakon o strategiji svilenog puta (Silk Road Strategy Act), a u pitanju je stvaranje transportnog i energetskog koridora od granica Kine i Centralne Azije do Crnog mora. Za ostvarenje tako nečeg treba im i teritorija Avganistana. Šta su još preduzimali 90-tih? Dana o1.07.1994 Turska je zaoštrila pravila prolaza ruskih naftnih tankera kroz Bosfor i Dardanele što je učinilo skupljom rusku naftu za izvoz koja se transportuje iz ruske luke Novorosijsk. U avgustu 1994 godine maerički koncern "UNOCAL" počeo je pregovore sa Azerbejdžanom, Kazahstanom i Turkmenistanom u potrazi za alternativnim pravcima za kaspijsku naftu. ... Međutim ključni problem njihovog širenja bila je transport nafte te su planirali i izgradnju gasovoda i naftovoda po dnu Kaspijskog mora ... Avganistan je oduvek važna raskrsnica puteva koji povezuje Istok i Zapad južne Azije, ali putevi kroz Avganistan vode i ka Srednjoj Aziji. Od čega sve odustaje SAD povlačenjem iz Avganistana ?!

 5. Slobodanka says:

  Ako se Amerikanci povuku iz Avganistana onda biće manje i prometa droge preko Kosova. Kada se pogleda prema Južnoj Aziji i prema Bliskom istoku baza Bondstil izgleda da prilično gubi značaj. Ima još uvek vojni značaj kao kontrola kopnenog puta iz zapadnog pravca od luke Drač pa do Bugarske i Rumunije, tako brže stižu stižu do zapadnih obala Crnog mora ne prolazeći brodovima kroz "usko grlo" Bosfor.

 6. Slobodanka says:

  Ranije su govorili da geostrateški položaj Srbije i dobri odnosi sa Kinom omogućiće Srbiji da bude značajna ta;ka u kineskom projektu "Pojasa i puta". Predviđali su da preko Pomorskog puta svile Srbija će biti povezana sa Kinom preko Indijskog okeana i Egejskog mora, od luke Pirej, projektom Ekspresne pomorsko-kopnene linije preko Grčke i Makedonije i zatim preko brze pruge na relaciji Beograd-Budimpešta. Da li bi se iz Uro[evca i iz Bondstila usudili da ometaju ovakav saobraćaj? Šiptari mogu da prete Srbijici, ali kako će da priprete Kinezima kojih ima blizu 1,4 milijarde???_

 7. Ivan Grozni says:

  Ocigledno da Trump nije obavesten da iz Avganistana dolazi repro materijal za crne fondove obavestajnih sluzbi.Kad bi stopirali proizvodnju maka siptari ne bi mogli da placaju lobi da za njih radi u Americi i drugde po svetu.Trgovina je glavni izvor novca kojim se placaju razni prevrati po svetu. Rusi su naucili lekciju i nece vise da ulaze u avanture po Avganistanu. Indiji ne treba problem bez problema a Pakistan je vec u Avganistanu tako da Trump moze da posalje Crnogorce posto su oni obecali da ce se odazvati na svaki poziv Amerikanaca.

 8. Budi Bog s nama says:

  E da, zaboravismo Afganistan iz koga se amerikanci nisu povukli još od Bin Ladena posle bliznakinja, još malo pa dve decenije prisustva. Ovo je skoro i Putin napomenuio i uporedio sa Sirijom, odakle takođe neće da odu, takođe neće oni ni iz Bondstila. Sada Tramp poziva i ostale vojne sile da se troše oko ratovanja jer će to da napunio kesu najpre Rotšildu, pa onda i americi - biznis ostaje biznis, a ovo je vojni biznis, a amerika puno duguje i troši na to pa mora i da nešto zaradi ili da traži nove kredite od čika Rota. U Bibliji piše da će ustati narod na narod i carstvo na carstvo i kako vidimo sve je to radi ekonomije, dugovanja i kredita, ako ne daš ili ne platiš metak u glavu a ovo su mafioze na svetskom nivou u vrhu svoje lože. Čast izuzecima kao Putinu, Siju i Kimu. Asad je blistavi primer koji nema u Siriji ni stranog kapitala niti kompanija a ima nafte i zato mora da ode reči Keri.

 9. MI35 says:

  On misli Rusi su budale pa ce nasjesti na trik. Taman posla da udju u Avganistan, a Amerika ce opet naoruzavati Talibane da ratuju sa Rusima.

 10. Velika Metla says:

  Aaaa pa,gosN Tramp,niste vi kauboji ni pitali Kinu,Indiju,Rusiju,oćete li,i smete li,napasti na Avganistan! Sami kusajte to šta ste zakuvali! Vi biste da pomenute zemlje ginu za vaše interese??? Pa nisu vam pomenute zemnje isto što i Milovi "montenegrini",poljaci,čeci,i ostali bašibozuk!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *