НИКОМЕ НИШТА НИЈЕ ЈАСНО – ЗАПАД УПЛАШЕН! Русија започела мобилизацију резервиста!

НИКОМЕ НИШТА НИЈЕ ЈАСНО – ЗАПАД УПЛАШЕН! Русија започела мобилизацију резервиста!

23 марта 2018

У наредним месецима хиљаде мушкараца у Русији ће привремено напустити универзитетске слушаонице и удобне канцеларије и „преселити се“ у војне бараке и на војничке кревете.

Председник Русије Владимир Путин потписао је 19. марта указ о позиву резервиста на редовну обуку.

„Главни циљ је да се обнове знања и вештине које су људи стекли за време војног рока, али су их затим помало заборавили. Дакле, резервисти се не позивају у некакав рат или војну операцију у земљи трећег света“, каже бивши аналитичар листа „Известия“ Дмитриј Сафонов.

Председник сваке године потписује указ о позиву грађана Русије на организовану теренску обуку. Позивају се сви способни резервисти. На тај начин у војсци увек додатно по два месеца борави око 5.000 људи из „цивилства“.

„То могу бити студенти завршних година факултета са војних катедри и мушкарци чија струка и вештине у датом тренутку недостају у оружаним снагама, али су изузетно потребни ради извођења већих акција. На пример, током прошлогодишњих великих маневара ’Запад 2017’ поред редовних војника ангажовани су и млади људи који живе недалеко од подручја извођења војне вежбе“, истакао је експерт.

По његовим речима, данас у војсци нема довољно програмера и сличних компјутерских стручњака, а пошто армија добија много високотехнолошких уређаја осећа се потреба за све већим бројем квалификованих специјалиста који би могли радити са том опремом и опслуживати је.

Резервисти ће напоредо са својом струком учествовати у свим врстама војних активности – у маршевима, вежбама на полигону, обуци и увежбавању гађања из пиштоља и аутомата, митраљеза и снајперских пушака.

Поред тога, „технички потковани“ резервисти ће опслуживати теретну и оклопну технику.

„Човек треба да буде спреман да у случају рата изврши постављени задатак. Људи са техничком струком ће управљати тенковима, оклопним транспортерима и артиљеријским системима и опслуживати их. Неко од њих ће можда имати прилику да у тој техници изађе на полигон“, истакао је експерт.

Како истичу војни стручњаци, овакве акције се организују, пре свега да би се људи подсетили како се брани отаџбина.

Ко се може вратити у армију?

Позив може добити сваки грађанин Руске Федерације који је евидентиран као резервиста. Фактички, то може бити сваки мушкарац до 60 година старости.

„У мирнодопским условима таквих ситуација још није било, мада је по закону то хипотетички могуће. Углавном се позивају војници и млађи официри у резерви. Обично су то људи до 30 година старости. Старији се не позивају јер и младих има довољно“, рекао је за портал Russia Beyond Виктор Мураховски, главни уредник листа „Арсенал Отечества“.

По његовим речима, поред програмера најпотребнији резервисти су стручњаци за мотострељачке, обалске и ракетне трупе, као и инжењери и везисти. Па ипак, на два месеца се у војску „враћају“ само они који су у том конкретном тренутку потребни армији или студенти са војних катедара који по програму морају провести одређено време у различитим војним јединицама.

Позвани резервисти који раде у канцеларијама и предузећима добиће дневницу од 8-10 долара, као и просечну плату коју примају на свом радном месту. „То је добра прилика за житеље руске провинције да зараде нешто више, јер тамо добра месечна зарада по данашњем курсу износи око 500 долара. Наглашавам да је у питању плата у рубљама пребачена у доларе по данашњем курсу“, истакао је он.

Поред тога, учесници обуке резервиста могу добити нови чин уколико се добро покажу.

„Онај ко се не јави на позив неће бити кривично гоњен него ће уследити административно упозорење или новчана казна у висини од 10 долара“, додао је он.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u