NIŠ: Protest zbog ubistva studenta

NIŠ: Protest zbog ubistva studenta

14 februara 2014

201_620x0Više od 200 prijatelja, studenata i profesora, protestovalo je u sredu uveče ispred kafića „Peter“ u parku Sveti Sava, gde je u ponedeljak ubijen Vuk Stojiljković (22), student treće godine Medicinskog fakulteta. Okupljeni su palili sveće tražeći „pravdu i istinu za ubijenog Vuka“, odnosno veću bezbednost u gradu na Nišavi.

Mladića je sa četiri uboda nožem usmrtio Dimitrije Stevanović (20), student DIF, posle kraće, gotovo beznačajne rasprave. Ogorčeni prijatelji ubijenog mladića smatraju da neko zataškava istinu o ovom događaju, jer su vinovnici deca imućnih roditelja. Neznavično saznajemo da su inicijativu da se na ovaj način digne glas protiv nasilja pokrneule kolege Mirjane Stoiljković, majke ubijenog mladića, koja radi kao profesor nemačkog jezika u Gimnaziji „Svetozar Marković“. Njene kolegenice Nevenka Božović, Bojana Golubović, Dušica Simić, ali i profesori i studenti Medicinskog fakulteta, potenciraju da se kod svih usadio osećaj bespomoćnosti i beznađa pred naletom nasilja u kom stradaju nevina deca.

Konfuziju ali i dodatno uznemirenje i nepoverenje u ovaj slučaj unosi činjenica da su u ovaj zločin navodno upletena deca imućnih i uticajnih Nišlija. U noći kada je Vuk ubijen, policija je tragala za još jednim mladićem zbog sumnje da je umešan u zločin. Kako je Dimitrije priznao na saslušanju da je sam potegao nož i zadao smrtonosne ubode Vuku, protiv drugog mladića je postupak obustavljen.

Preko fejsbuk-stranice „Budimo Vukove oči i uši“ Nišlije se pozivaju na mirno okupljanje u petak u 12 časova na Trgu kralja Milana u centru Niša. Stranica je za manje od 24 časa imala 12.000 „lajkova“. Protestu je u sredu uveče prisustvovao Vukov deda po majci Dragan, ali i devojka Katarina, koja je bila s Vukom kobne noći u kafiću. Nesrećna devojka nije imala snage ni reč da progovori, samo je neutešno plakala, a u jednom trenutku se i onesvetila.

BUDUĆNOST SRBIJE

– Ljudi koji još imaju savest i samosvest, treba da kažu da istina mora da izađe na videlo. Nećemo da ćutimo ili da bežimo iz ove zemlje. Govorim kao majka, ali i kao koleginica Vukove majke, kao neko ko je poznavao Vuka… Bio je jedno od one dece za koju kažemo da su budućnost Srbije – kazala je profesorka Golubović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *