„Nismo gađali Markale“

„Nismo gađali Markale“

18 aprila 2013

Stanislav-Galic3011Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, general u penziji Vojske Republike Srpske Stanislav Galić izjavio je danas pred Tribunalom u Hagu da februara 1995. nije naredio ispaljivanje granate na sarajevsku pijacu Markale.

Tadašnjeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, generala Galića (70), Tribunal je 2006. godine pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog terorisanja stanovništva Sarajeva minobacačkim i snajperskim napadima.

Tom presudom Galić je proglašen krivim za napad na Markale gdje je minobacačka granata 5. februara 1994. ubila 66 građana, a ranila više od 140.

Na pitanje Karadžića, takođe optuženog za terorisanje Sarajlija, da li je on naredio ispaljivanje granate na Markale, Galić je odgovorio: „Nikada, ni u kojem slučaju, ne bih naredio da se ispali granata na pijacu jer mi smo tu pijacu čuvali četiri godine i sad odjednom da naredim – kad je sve rešeno – da se puca po pijaci. To je apsurdno.“

„Markale je ispitivalo – koliko sam ja posle saznao – deset komisija i one nisu mogle zvanično ustanoviti odakle je ispaljena mina. Ako 10 komisija NATO radi na tom slučaju i ne može odrediti tačno šta se događa, kako mi da to odredimo, bez prisustva tamo, odakle je mina ispaljena i ko je ispalio“, kazao je Galić.

Na Karadžićevu sugestiju, svjedok je osporio da je jedna granata od 120 milimetara mogla ubiti i raniti više od 200 ljudi. „Ja mislim da je to jedina mina u svijetu koja je nanijela toliko gubitaka“, ustvrdio je Galić, dodavši da su „to gubici za žaljenje“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *