НИШТА НИЈЕ ОНАКО КАКО МИСЛИМО: У Италији се нови сој појавио још…

NIŠTA NIJE ONAKO KAKO MISLIMO: U Italiji se novi soj pojavio još…

28 decembra 2020

JOŠ od prvog dana avgusta u Italiji kruži jedna varijanta korona virusa Sars-Kov-2, veoma slična engleskoj varijanti otkriveno je u Breši.

Sumnja se da je italijanska mutacija virusa bila preteča engleskog, koji je otkriven krajem septembra.

To je objavio Arnaldo Karuzo, predsednik Italijanskog udruženja virologa, redovni profesor Mikrobiologije na univrezitetu u Breši i direktor Laboratorije za mikrobiologiju. Izdvojena varijanta, objasnio je, ima više tačaka mutacije u proteinu ‘Spike’ i kao i engleska varijanta i ova italijanska ima mutaciju na jednoj neuralgičnoj tački.Do ovog otkrića došlo se sliučajno, posmatrana je jedna viralna anomalija, potpuno nepravilna zbog trajanja kod jednog pacijenta obolelog od Kovida-19 u aprilu. Naime, nakon što je ozdravio testovi koji su urađeni kod njega u avgustu su davali pozitivan rezultat virusa, pacijent nikako nije dobijao negativan test.

– U novembru smo odlučili da izdvojimo taj deo virusa da bi shvatili zbog čega se nastavlja takvo stanje kod pacijenta i tako smo ustanovili da je reč o jednoj drugačijoj varijanti, sličnoj ali ne identičnoj onoj engleskoj. Potom smo izdvojili i jedan uzorak od istog pacijenta uzetog u avgustu mesecu i otkrili da je mutacija već tada bila prisutna Italiji- objašnjava dr Karuzo.

Postoji još jedna neistražena strana svega, naglašavaju stručnjaci.

– Ne znamo da li se engleska varijanta pojavila tačno u septembru kao što ne znamo da li se italijanska pojavila u avgustu- precizira najpoznatiji virolog Masimo Ćikoci epodemiolog Univerziteta Kampus BioMediko u Rimu – Sve nam govori da se ova nova italijanska varijanta pojavila oko 1. jula.

– Podudarnost sekvenci između varijanti identifikovanih u Italiji i onih u Engleskoj dovodi do zaključka da je prva stvarala ostale koje se pojavljuju na našem kontinentu. Ali za potvrdu takve teze neophodna je rekonstrukcija svih prolazaka i potrebne su mnoge analize viralnih genoma kojima još ne raspolažemo– zaključuje virolog Ćikoci.

KOMENTARIJedan komentar

  1. sokoćalo says:

    Italijanima je kazna jer žele napuste EUfašizam

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *