НИШТА ОД РУСКИХ ВАКЦИНА!? Руси одјавили Хрвате

НИШТА ОД РУСКИХ ВАКЦИНА!? Руси одјавили Хрвате

19 фебруара 2021

Иако помпезно најављен као „посао године“ од набавке руске вакцине „спутњик В“ за Хрватску у догледно време неће бити – ништа.

Хрватска власт је ретерирала после објављивања вести да ће Руси за две до три недеље испоручити велику количину вакцине, па је премијер Андреј Пленковић рекао да најпре треба да прође редовна процедура унутар европских институција, како због могућих последица после вакцинисања „спутњиком“ не би била одговорна држава.Пленковић је последњих дана имао састанак са руским амбасадором у Хрватској, а онда је процурила вест да Руси спремају испоруку чак милион доза за Хрватску. Неки су спомињали и два милиона доза, а наводно су се преговори наставили и дипломатским путем. И када се чинило да је договор постигнут и да ће на тржишту ускоро бити „спутњика“, то се ипак неће догодити.

Од хрватских епидемиолога стижу контроверзне информације да се, ипак, размишља о куповини руске вакцине ван договора са Бриселом, па би се у том случају само тражило одобрење хрватске стране. А онда је на седници хрватске владе Пленковић у четвртак појаснио да се преговори са Русима настављају, али да није вероватно да ће до договора доћи одмах.

– Желимо због безбедности наших грађана и свих уобичајених критеријума који се иначе примењују у домен јавног здравства да будемо сасвим сигурни да све оно што се администрира буде поуздано, верификовано и са добрим резултатима, као што је случај са ова три цепива која су у употреби у Хрватској – тврди Пленковић, најављујући да ће у марту доћи 700.000 доза „фајзера“, „модерне“ и „астра зенеке“, што је и даље премало за Хрватску.

У међувремену је Вировитичко-подравска жупанија остала поново без вакцина, а епидемиолог Мирослав Венус, председник Хрватског епидемиолошког друштва, сматра да би требало размислити о одлагању давања друге дозе „Фајзерове“, али и „Модернине“ вакцине, због несташице.

– Проценат заштите после прве дозе врло је висок, па многе светске владе размишљају о томе да се друга доза још више одложи – рекао је Венус.

Хрватски сој

Стручњаци загребачког института „Руђер Бошковић“ идентификовали су, у међувремену, нови сој вируса корона и поручили да није искључено да се ради о „хрватском соју“, који је спонтано овде настао.

А Кинези?

Хрватски грађани све више показују занимање не само за руску, већ и за кинеску вакцину. Док се вести око „спутњика В“ мењају из дана у дан, засада нема информација да ли су почели преговори са Кинезима.

(Вечерње новости)

KOMENTARI5 коментара

 1. Риста says:

  "одјавили"??? Е саће доскочим на андромеду. Немам појма како али покушаћу као што немам појма шта значи "одјавили" у наслову али сам заиста покушао да разумем. Добро, није ни чудо. Ја говорим Српски само скоро један век. А дошли неки нови, млади и полетни говорници са неком новом и полетном употребом српског језика.

 2. Milan Dog says:

  Ustase samo derite Pfizerom, to je najbolje za njih :-)))))))))

  • Mate says:

   Skroz si obolio od mržnje i ludosti.

 3. M says:

  Joj,šteta što HR nema dovoljno anti-Covid cijepiva,pa da cijepe sve,a ne samo odabrane!Pa će biti cijepljeni samo odabrani,elita,baš šteta,evo se guraju i preko reda čak!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u