НИШТА СЕ НЕ МЕЊА! ТРАМП провоцира Русију и Кину ракетним системима

NIŠTA SE NE MENJA! TRAMP provocira Rusiju i Kinu raketnim sistemima

10 marta 2017

160207154336-thaad-missile-defense-exlarge-169

Amerika je u ponedeljak u Južnoj Koreji počela da razmešta svoj moćni raketni sistem THAAD uprkos upozorenjima Moskve i Pekinga da to ne radi.

Ruski i kineski predsednici Vladimir Putin i Si Đinping veruju da su njihove zemlje na meti američkih raketa iako Vašington i Seul tvrde da THAAD služi za odbranu od Severne Koreje.

Odbrambene svrhe

Američki raketni sistem, čije je razmeštanje dogovoreno u julu 2016. za vreme administracije Baraka Obame, dopremljen je transportnim avionima u vazdušnu bazu Osan u gradu Pjongteku, 70 kilometara južno od Seula.

U pitanju je napredni sistem za presretanje balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa, s radarom koji može da detektuje projektile na velikoj udaljenosti.

Pacifička komanda vojske SAD saopštila je juče da će THAAD, koji bi trebalo da postane operativan u aprilu, zaštititi saveznike od nuklearne pretnje Pjongjanga.

„Stalne provokacije Pjongjanga samo potvrđuju da je neophodno da razmestimo moćan protivraketni sistem u Južnu Koreju. Spremni smo da branimo teritoriju Amerike i naše saveznike“, rekao je komandant Pacifičke komande Hari Haris.

On je dodao da THAAD ima isključivo defanzivnu ulogu i da ne predstavlja pretnju za zemlje u okruženju, iako se nalazi blizu granica Rusije i Kine.

Dominacija na Pacifiku

Međutim, Moskva i Peking tvrde da američki sistem ima moćne radare koji mogu da služe za nadzor njihovih teritorija i da je Severna Koreja samo izgovor Vašingtonu za vojno prisustvo u Aziji.

„Amerikanci koriste sukob između Severne i Južne Koreje kako bi opravdali vojno prisustvo na Korejskom poluostrvu. Sukob Pjongjanga i Seula će poslužiti SAD i da održe vojno prisustvo u Japanu, kao i da razmeste raketne sisteme u toj zemlji. Vašington u stvari želi dominaciju u Pacifiku“, rekao je ruski analitičar Aleksej Fenenko.

Ugrožena bezbednost Rusije

Šef Komiteta za međunarodne odnose Ruske dume Leonid Slucki rekao je da su Amerikanci ugrozili rusku bezbednost razmeštanjem raketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji.

„Američki potez izaziva veliku zabrinutost. Taj raketni sistem nalazi se blizu ruske granice i može da ugrozi teritoriju naše zemlje“, rekao je Slucki.

Kina će odgovoriti na pretnje

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je juče da će Kina odlučno braniti svoju bezbednost i odgovoriti na pretnje Amerikanaca.

„Kina će preduzeti neophodne mere da bi odbranila svoje bezbednosne interese. Američki raketni sistem i radar ugrožavaju našu bezbednost. Vašington i Seul će snositi posledice“, rekao je Šuang.

(Pravda / Vesti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *