NISU NAUČILE LEKCIJU: „Pusi rajot“ pljuju po Rusiji, alo ovog puta iz Amerike

NISU NAUČILE LEKCIJU: „Pusi rajot“ pljuju po Rusiji, alo ovog puta iz Amerike

6 februara 2014

pussy-riotDve članice ruske pank grupe Pusi rajot, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, koje su nedavno puštene na slobodu, pozvale su Amerikance koji odu na Zimske olimpijske igre u Sočiju da dobro pogledaju zemlju gde se održavaju Igre.

Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova sinoć su se prvi put obratile američkoj javnosti od kada su doputovale u SAD. One će učestvovati večeras u Bruklinu na humanitarnom koncertu koji organizuje Amnesti internešenal pod nazivom „Bringing Human Rights Home“. Predstaviće ih američka pevačica Madona.

Muž Tolokonikove Pjotr Verzilov ranije je agenciji Frans pres rekao da dve članice ruske grupe neće pevati na koncertu, nego da će samo pročitati govor o političkoj situaciji u Rusiji.

Aljohina, koja je govorila na ruskom a prevodio je muž Tolokonikove, rekla je da Amerikanci, uključujući i predsednika Baraka Obamu, treba da gledaju dalje od objekata izgrađenih za Olimpijske igre.

„Te zgrade nemaju veze sa Rusijom, one su strane za Rusiju. Jedina stvar koja ih povezuje sa zemljom je novac poreskih obveznika koji je ukraden i upotrebljen da izgradi ove olimpijske objekte“, rekla je ona.

Tolokinikova ja poručila Obami da se ne plaši da javno kaže šta misli o događajima u Rusiji kada bude tamo u svojoj narednoj poseti. Njih dve su rekle da im je cilj da rade na tome da unesu više transparetnosti u rusku politiku i ruski zatvorski sistem.

Koncert je prvi koji organizuje Amnesti Internešenla od koncerata za ljudska prava od 1986. do 1998. na kojima su nastupali između ostalih i Brus Springstin, Sting i Piter Gebrijel.

Tolokonikova i Aljohina puštene su na slobodu krajem prošle godine. One su prethodno osuđene na po dve godine zatvora za huliganstvo zbog performansa u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za treći predsednički mandat.

Treća članica grupe, Jekaterina Samucevič, posle žalbe na presudu osuđena je na uslovnu kaznu.

Na današnjem koncertu u Bruklinu nastupaće i “Imagine Dragons“, “The Flaming Lips“, Lorin Hil, “The Fray“, Tegan i Sara i Kolbi Kelej.

KOMENTARI2 komentara

  1. Danko B. Marin says:

    Muzički ološ, totalno promašene u svemu osim u životnoj degenerisanosti - pank je iskrena pubertetska stvar ,a ovako.... MATORE BUDALČINE (BUDALKINJE) UVALJUJU PANK,"preko SAD" biti panker i bez MUZIKE ??? Uvreda za sve bivše pankere - ne pominjati "Seks pistols" u kontekstu ovih polit-prdi-"muzičarkinja" , JERETIČKA UVREDA!!!

  2. Voja says:

    Ameri odmah prihvataju otpadnike a ovamo kad im onaj otkrije malverzacije sa prisluškivanjem, onda je on državni neprijatelj broj jedan. Ameri imaju preko 7.miliona ljudi u zatvoru i to nikoga nije briga. Jadna mi je ta "demokratija".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *