Његоша вратити међу Србе

Njegoša vratiti među Srbe

23 februara 2017

15 matica_620x0

POVODOM tri decenije arhijerejske i 25 godina mitropolitske službe mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, u Matici srpskoj u Novom Sadu predstavljena  je njegova knjiga „Spomenica – Žitije svetog mitropolita Petra Drugog – cetinjanskog pustinjaka i lovćenskog tajnovica“.

Reč je o vrednoj knjizi, svojevrsnom svedoku o neumornom trudbeniku i arhipastiru Amfilohiju koju je priredio Jovan B. Markuš, a objavile Mitropolija crnogorsko-primorska i izdavačka kuća „Svetigora“.

Uoči promocije, u Matici su zasedali članovi Njegoševog odbora na čelu sa predsednikom, mitropolitom Amfilohijem koji je potom najavio da će do jeseni, a povodom 170 godina od štampanja „Gorskog vijenca“ biti upriličen naučni skup o velikom vladici i piscu Njegošu, a Matica će objaviti i Zbornik radova o Njegošu.

– Ako je već 200. godišnjica Njegoševog rođenja nekako gluvo prošla, makar ovaj drugi datum, a to je ne samo godina štampanja „Gorskog vijenca“, nego i Novog zavjeta, izuzetna je prilika da se Njegoš vrati među Srbe – najavio je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da Mitropolija crnogorsko-primorska, kao naslednik dela Petra Drugog Petrovića Njegoša, radi u tom pogledu sve što može.

– Tamo su jedni koji nastavljaju njegovo delo i drugi koji ga osporavaju i proglašavaju za genocidnog pisca, pa je dobro da se o svemu tome kaže našem današnjem pokolenju – rekao je mitropolit.

Predsednik Matice srpske, profesor Dragan Stanić najavio je da treća sveska Njegoševog zbornika počinje „od danas da se radi“ i da će najveći deo tog obimnog posla biti urađen u ovoj godini.

Akademik Miro Vuksanović ukazao je da posle Svetog Petra Cetinjskog i vrhovnog srpskog pesnika Njegoša, samo je visokopreosvećenog Amfilohija Radovića verujući svet nazvao vladikom u nekadašnjem značenju tog uzvišenog čina i samo je on dobio zvanje arhiepiskopa cetinjskog.

BEĆKOVIĆEVI STIHOVI

SVEČANOST je svojim stihovima posvećenim Njegošu („Nema tajne koju o tebi ne znamo, ali tajnu tvog duha još odgonetamo“) uveličao akademik i pesnik Matija Bećković.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *