ЊЕГОВЕ КЊИГЕ ЖИВЕ НА ВИШЕ ОД 50 ЈЕЗИКА: Свет чита Андрића

NJEGOVE KNJIGE ŽIVE NA VIŠE OD 50 JEZIKA: Svet čita Andrića

30 decembra 2018

SAMO ove godine odobrena su prava za više od 60 izdanja dela Ive Andrića u zemlji, kao i u svetu – na turskom, bugarskom, rumunskom, španskom, engleskom, japanskom, korejskom, italijanskom, esperantu, slovenačkom jeziku. Ovo je rečeno na konferenciji za medije na kojoj su sumirane aktivnosti Andrićeve zadužbine i najavljeni novi projekti.

– Mi nemamo drugog pisca koji je 70 godina prisutan u svetu kao Andrić, čije knjige žive na više od 50 jezika – rekao je akademik Miro Vuksanović, predsednik UO Zadužbine i najavio treće kolo kritičkog izdanja Andrićevih dela u kojem će biti „Kuća na osami I“, „Kuća na osami II“, „Lirika“, Eh Ponto i „Nemiri“.

Govoreći o Andrićevom neprestanom i živom prisustvu, Žaneta Đukić Perišić, upravnica Zadužbine je naglasila:

– Od 2000. godine „Na Drini ćuprija“ je na turskom jeziku doživela čak 24 izdanja, a u toku su pregovori za objavljivanje Andrićevih knjiga u Kazahstanu, Gruziji i Bengalu. U jednoj knjizi objavljeni romani našeg nobelovca, u izdanju „Lagune“, doživeli su 12 izdanja u 40.000 primeraka, a sabrane priče u pet izdanja u 15.000 primeraka. Nedavno je izašla i knjiga proze „Pored puta“, čije je prvo izdanje štampano čak u 20.000 primeraka, što je više nego impresivno.

Objavljen je i 35. broj časopisa „Sveske“, u kojem su između ostalog i sećanja na velikana iz pera njegovog dugogodišnjeg komšije Dimitrija Diška Marića i Dragoljuba Mićunovića.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad says:

    Moja omiljeni pisac. g.Andrić je zaista veliki pripovedač, koji toliko dobro piše da njegove romane i pripovetke čovek može da pročita i po 100x i uvek da nadje jednu novu dimenziju te priče.Kao,da sam pisac sedi sa vama, uz lelujavo svetlo logorske vatre, i priča neko davno,istinito,predanje preneto iz usta onoga koj je to i doživeo.Zato je i dalje njgovo delo tako sveže i živo.Toplo preporučujem svakom ko NIJE čitao Andrićeva dela da ih obavezno, ali POLAKO i PROMIŠLJENO pročita, i da uživa, u sočnosti čistog srpskog jezika,promišljenoj i skladnoj rečenici,i zaista prelepim pričama, koje su iz tih sastojaka nastale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *