ЊИХОВА ДРСКОСТ НЕМА ГРАНИЦЕ: САД објавиле да полажу право на добар део Месеца

ЊИХОВА ДРСКОСТ НЕМА ГРАНИЦЕ: САД објавиле да полажу право на добар део Месеца

30 марта 2018

„ИЗВРШНА канцеларија“ председника Сједињених Држава објавила је документ који је подигао прашину, можда и мимо намера својих твораца.

Објављен је под насловом који је одмах привукао пажњу и сам по себи неке узбудио и узнемирио: „Заштита и чување површина на Месецу и артефаката повезаних са свемирским програмом Аполо“.

А овај документ још од других земаља тражи да са Американцима усаглашавају све своје активности на површини јединог Земљиног природног сателита. Ни мање, ни више!

Ова „обавеза“ се односи на сва дејства других држава која би могла засметати свемирским мисијама САД или на било који начин утицати на „америчке објекте и опрему“ и место искрцавања Американаца на Месецу.

Откуд и због ега све ово одједном?

Американци се у документу позивају на Споразум о космичком простору из 1967-ме који предвиђа заштиту за „лунарне објекте мисије Аполо“.

У документу се наглашава да САД и даље имају јурисдикцију над опремом која је остала на Месецу и указује на опасност да друге земље – при реализацији својих лунарних програма – нанесу „штету америчким објектима“ на Месецу.

Сједињене Државе не крију да претендују на право да коригују програме лунарних мисија других земаља – уколико оцене да би могле угрози оно што у Вашингтону на Месецу сматрају америчким.

САД не само да тврде да су „објекти мисије Аполо“ у њиховом власништву, него и да имају „велики научни и историјски значај“, а да су површине Месеца које су њихови астронаути користили „и даље активне и омогућавају да се утврде измене на лунарне услове које су настале због дугорочног утицаја система које је створио човек“.

Доналд Трамп је недавно издао директиву која налаже „освајање планета Сунчевог система“.

Американци тврде да су њихови астронаути били на Месецу 1972-ге године, а Трамп жели да америчка база на Месецу олакша слање „мисије на Марс“.

KOMENTARI7 коментара

 1. Roy says:

  Eto im ga. Mjesec je hologramski prikaz. Pogledajte nekad kad je mlad mjesec da se pojavi dupla slika. To smo gledali jos 2001. na nebu iznad Arizone, sa jedne planine iznad Finiksa. Bilo nas je desetak i svi smo isto vidjeli. Uduplao s mjesec, kao da su dva jedan do drugog.

  • Branko says:

   Bice da si imao visoku temperaturu.

  • Strahinja says:

   Opet neka Vatikanska Ujdurma ? Jesi jeo one pecurke ili si pio vatrenu vodu Roy ? Hajde, peglaj u kucicu i da te vise nisam cuo !!!

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

   Пријатељу, мање траве. Ој д'удари у главу - што би мићаге рекли.

 2. Zoran says:

  Ne daju Ameri da se dodje do mesta gde oni kao sleteli. Nece da nadju nista.

 3. Velika Metla says:

  Узмите цео Месец,преселите се на њега,ви наци-чемериканци,сви до једног,поведите са собом пиргаве скотове и покатоличене "србе"! И не враћајте се на Земљу! Хвала!

  • Nebeska Srbija says:

   Bravo za komentar!!Nego,bojim se da ce da dolaze na Zemlju stalno,bice im dosadno tamo samima jer su navikli da drugima cine zlo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u