ЊИХОВА ДРСКОСТ НЕМА ГРАНИЦЕ: САД објавиле да полажу право на добар део Месеца

NJIHOVA DRSKOST NEMA GRANICE: SAD objavile da polažu pravo na dobar deo Meseca

30 marta 2018

„IZVRŠNA kancelarija“ predsednika Sjedinjenih Država objavila je dokument koji je podigao prašinu, možda i mimo namera svojih tvoraca.

Objavljen je pod naslovom koji je odmah privukao pažnju i sam po sebi neke uzbudio i uznemirio: „Zaštita i čuvanje površina na Mesecu i artefakata povezanih sa svemirskim programom Apolo“.

A ovaj dokument još od drugih zemalja traži da sa Amerikancima usaglašavaju sve svoje aktivnosti na površini jedinog Zemljinog prirodnog satelita. Ni manje, ni više!

Ova „obaveza“ se odnosi na sva dejstva drugih država koja bi mogla zasmetati svemirskim misijama SAD ili na bilo koji način uticati na „američke objekte i opremu“ i mesto iskrcavanja Amerikanaca na Mesecu.

Otkud i zbog ega sve ovo odjednom?

Amerikanci se u dokumentu pozivaju na Sporazum o kosmičkom prostoru iz 1967-me koji predviđa zaštitu za „lunarne objekte misije Apolo“.

U dokumentu se naglašava da SAD i dalje imaju jurisdikciju nad opremom koja je ostala na Mesecu i ukazuje na opasnost da druge zemlje – pri realizaciji svojih lunarnih programa – nanesu „štetu američkim objektima“ na Mesecu.

Sjedinjene Države ne kriju da pretenduju na pravo da koriguju programe lunarnih misija drugih zemalja – ukoliko ocene da bi mogle ugrozi ono što u Vašingtonu na Mesecu smatraju američkim.

SAD ne samo da tvrde da su „objekti misije Apolo“ u njihovom vlasništvu, nego i da imaju „veliki naučni i istorijski značaj“, a da su površine Meseca koje su njihovi astronauti koristili „i dalje aktivne i omogućavaju da se utvrde izmene na lunarne uslove koje su nastale zbog dugoročnog uticaja sistema koje je stvorio čovek“.

Donald Tramp je nedavno izdao direktivu koja nalaže „osvajanje planeta Sunčevog sistema“.

Amerikanci tvrde da su njihovi astronauti bili na Mesecu 1972-ge godine, a Tramp želi da američka baza na Mesecu olakša slanje „misije na Mars“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Roy says:

  Eto im ga. Mjesec je hologramski prikaz. Pogledajte nekad kad je mlad mjesec da se pojavi dupla slika. To smo gledali jos 2001. na nebu iznad Arizone, sa jedne planine iznad Finiksa. Bilo nas je desetak i svi smo isto vidjeli. Uduplao s mjesec, kao da su dva jedan do drugog.

  • Branko says:

   Bice da si imao visoku temperaturu.

  • Strahinja says:

   Opet neka Vatikanska Ujdurma ? Jesi jeo one pecurke ili si pio vatrenu vodu Roy ? Hajde, peglaj u kucicu i da te vise nisam cuo !!!

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

   Prijatelju, manje trave. Oj d'udari u glavu - što bi mićage rekli.

 2. Zoran says:

  Ne daju Ameri da se dodje do mesta gde oni kao sleteli. Nece da nadju nista.

 3. Velika Metla says:

  Uzmite ceo Mesec,preselite se na njega,vi naci-čemerikanci,svi do jednog,povedite sa sobom pirgave skotove i pokatoličene "srbe"! I ne vraćajte se na Zemlju! Hvala!

  • Nebeska Srbija says:

   Bravo za komentar!!Nego,bojim se da ce da dolaze na Zemlju stalno,bice im dosadno tamo samima jer su navikli da drugima cine zlo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *