ЊИХОВИ ЖИВОТИ СУ У ТЕМЕЉУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: За масакр нико није кажњен

NJIHOVI ŽIVOTI SU U TEMELJU REPUBLIKE SRPSKE: Za masakr niko nije kažnjen

7 novembra 2016

csm_glodjansko_brdo_opstina_zvornik_f06caacd4a

Obeležene 24 godine od stradanja 126 vojnika i civila na Glođanskom brdu. Dželati su bili poznanici, neki i školski drugovi Srba ubijenih 1992.

Parastosom, paljenjem sveća i polaganjem cveća na spomenik za 126 ubijenih civila i vojnika iz Zvornika i Šekovića, obeležena je 24. godišnjica masakra na Glođanskom brdu iznad Zvornika, koji je počinila Armija takzovane BiH pod komandom Nasera Orića 6. novembra 1992. godine.

Predsednik Boračke organizacije Zvornika Miodrag Pavlović je rekao da spomenik na Glođanskom brdu predstavlja temelj RS.

“Danima su ovde mučeni zarobljeni borci i civili i niko nije preživeo. Očekujem da proradi svest bar nekih od Bošnjaka, jer dželati su ovde bili poznanici, neki i školski drugovi ubijenih Srba, da prizna kako se desio ovaj zločin.“, rekao je Pavlović.

Ispred Udruženja dece palih boraca „Nasleđe“ iz Zvornika venac je položio Aleksandar Mijatović, kome je na ovom stratištu poginuo otac: „Ovaj spomenik ovde pokazuje na žrtvu koju su naši najmiliji podneli u borbi za stvaranje Srpske i mi smo ovde da se njihova junačka žrtva ne zaboravi“.

Nenad Savić je na Glođanskom brdu izgubio oca Aleksu.

“Ni posle 24 godine nisam našao posmrtne ostatke oca da bih ga dostojno sahranio. Nađena je samo njegova lična karta i to u Konjević Polju, što upućuje na to ko su počinioci zločina. Svaki put kada dođem na ovo stratište, na oca i na sve poginule me podsete hrastovi i ostaci žice kojom su vezani i mučeni naši najmiliji.“, kaže Nenad.

Vuković Stanka je izgubila brata Slavka Pavlovića, čije je posmrtne ostatke pronašla tek nakon 11 godina.

“On je došao da obiđe brata i nakon samo jednog dana je izgubio život. Žalosno je što još niko nije odgovarao za ovaj zločin. Nad Srbima kao da nema zločinaca.“, upitala se Stanka.

Pre komemoracije, u Velikoj sali Skupštine opštine Zvornik, zamenik predsednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila RS Mirko Lazić uručio je posthumna odlikovanja za šestoricu poginulih boraca sa područja Zvornika i jednog sa područja opštine Vlasenica.

Izvor: Večernje novosti

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *