„NJUJORK TAJMS“: Briselskim sporazumom Srbija ne priznaje Kosovo

„NJUJORK TAJMS“: Briselskim sporazumom Srbija ne priznaje Kosovo

11 maja 2013

Briselskim sporazumom Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, koje je ovim dokumentom praktično podeljeno na albanski i srpski deo, piše „NJujork tajms“.

U autorskom tekstu profesora Kolumbija univerziteta Dejvida Filipsa, koji objavljuje njujorški dnevnik, ocenjuje se da Srbija ovim sporazumom nastavlja da ima ulogu zaštitnika interesa Srba na severu Kosova.

„Suštinski, time se Kosovo deli na albanski i srpski deo“, naveo je Filips, koji smatra da „briselski dogovor neće doneti pomirenje srpskog i albanskog naroda, niti će im pomoći da pristupe EU“.

Filips ističe da Zapad treba da promeni pristup i omogući balkanskim nacijama „solidarnost iz interesa“.

On navodi da je potrebno da na Balkanu dođe do dogovora koji bi značio nešto između podele na monoetničke mini države i jedne velike države.

„Srednji put je interesna solidarnost, koja bi očuvala nacionalni suverenitet i granice, ali bi omogućila članicama i različitim etničkim grupama da sarađuju u trgovini, transportu, prosveti, na medijskom i umetničkom planu“, ističe Filips.

On objašnjava da je članstvo u EU trebalo da bude „mamac“ za prevazilaženje neprijateljstava na prostoru bivše Jugoslavije, ali da do toga nije došlo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *