НОАМ ЧОМСКИ: Америка иде у пропаст!

NOAM ČOMSKI: Amerika ide u propast!

5 marta 2018

SVETSKI poznati i priznati američki filozof i publicista, profesor lingvistike Masačusetskog tehnološkog instituta Noam Čomski oštro je kritikovao vojnu strategiju Donalda Trampa.

Ovaj vrhunski kritički intelektualac bio je gost prve emisije iz serije „Razgovor s Koreom“, koju će na RT voditi 43-ći predsednik Ekvadora i osnivač pokreta „Alijansa Pais“, doktor ekonomskih nauka Rafael Korea.

Čomski je o vojnoj strategiji svoje zemlje rekao: „Pod Trampom strategija postaje sve slabija, sve manje efikasna i sve dezintegrisanija i sve očitije gubi autoritet i težinu koju je imala na međunarodnoj areni. Takođe: kreće se u smeru uništenja sveta“.

Filozof je dodatno ukazao da odnos Vašingtona prema postojećoj krizi postojanja planete karakteriše i razotkriva odnos Bele kuće prema klimatskim promenama.

Čomski je uveren da se SAD drže kursa koji samo još više povećava opasnost.

Posebno je naglasio: „Amerika sada potiskuje Saudijsku Arabiju sa pozicije svetskog lidera po proizvodnji fosilnih goriva. To je katastrofa!“

Čomski je uveren da bi konflikt sa Severnom Korejom najbolje bilo razrešiti po formuli „dvostrukog zamrzavanja“ koju je predložila Kina: Pjongjang zamrzava svoj nuklearni program, a da obustalja vojne manevre u blizini Severne Koreje koje ona sa razlogom doživljava kao preteće.

„To i jeste realna i veoma ozbiljna pretnja. Jer, pored severnokorejskih granica redovno patroliraju naš avioni koji nose nuklearno naoružanje – B-1, B-52

Čomski je upozorio sunarodnike da SAD preti krah zbog neoliberalizma i tržišne ekonomije:

„Mi jurimo u propast koja je uslovljena tržišnim sistemom koji je probleme premestio iz društva u sferu tržišta. Zato su u Sjedinjenim Državama  interesi kapitala, transnacionalnih korporacija i finansijskih institucija stavljeni iznad interesa ljudi“.

Čomski je sve dodatno izoštrio i zaoštrio, rekavši:

„Tvrdi se da ideologija neoliberalizma tobože širi naše slobode. A istina je da ona nameće tiraniju. Protivnici neoliberalizma u SAD su žigosani kao marginalci i neprijatelji Amerike. Porazno je ali je istina: čim u SAD kritikujete politički kurs, postajete – neprijatelj Amerike. To je svojstveno samo diktaturama“.

Čomski je uveren da je trenutno vladajuća Republikanska partija SAD posvećena „razaranju života ljudi“ i da se zato Amerika kreće ka propasti dok ostatak sveta pokušava da čini nešto normalno i da to osujeti.

(Fakti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Taipova Češma says:

  Ma ne ide,već je stigla.

 2. Zoran says:

  Normalno da ide u propast kad si ti profesor LINGVISTIKE na TEHNOLOSKOM institutu. Imali smo mi u Trajalu slikara zaposlelnog puno radno vreme.

 3. gaga says:

  Svet se boji da Amarika kao umiruca azdaja ne povuce ceo svet u pakleni bezdan!Amerikanci su ludaci kojigovore fanaticno o Bogu i od patriotizmu.ma kako zvucalo ali kad slusate njihove govore oni mozda jesu u 21 veku tehnoloski ali su u 19 veku jos uvek po pitanju mentalnog sklopa!

 4. Velika Metla says:

  Da je ovo izjavio neki Srbin,ljudi bi se smejali,i opet prikačili Srbima "teoriju zavere"! A svaka "teorija zavere"koju su Srbi izgovorili se,ne za dugo vreme,nekoliko godina,ispostavila tačnom! Ide naci-čemerika tako gde je zaslužila! Milione su pobili SAMO zbog njihovog standarda,a sve pod pšlaštom nekakve bolesne demokratije(inače demokratija je najgora pošast koja je mogla zadesiti ljudski rod,jer sve šta je čoveku dozvoljeno nije mu i korisno)i laprdinjanjem o nekakvih njudskim pravima u kojima ako nisi istog miđljenja kao naci-čemerika onda nisi dobar!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *