НОАМ ЧОМСКИ: Америка иде у пропаст!

НОАМ ЧОМСКИ: Америка иде у пропаст!

5 марта 2018

СВЕТСКИ познати и признати амерички филозоф и публициста, професор лингвистике Масачусетског технолошког института Ноам Чомски оштро је критиковао војну стратегију Доналда Трампа.

Овај врхунски критички интелектуалац био је гост прве емисије из серије „Разговор с Кореом“, коју ће на RT водити 43-ћи председник Еквадора и оснивач покрета „Алијанса Паис“, доктор економских наука Рафаел Кореа.

Чомски је о војној стратегији своје земље рекао: „Под Трампом стратегија постаје све слабија, све мање ефикасна и све дезинтегрисанија и све очитије губи ауторитет и тежину коју је имала на међународној арени. Такође: креће се у смеру уништења света“.

Филозоф је додатно указао да однос Вашингтона према постојећој кризи постојања планете карактерише и разоткрива однос Беле куће према климатским променама.

Чомски је уверен да се САД држе курса који само још више повећава опасност.

Посебно је нагласио: „Америка сада потискује Саудијску Арабију са позиције светског лидера по производњи фосилних горива. То је катастрофа!“

Чомски је уверен да би конфликт са Северном Корејом најбоље било разрешити по формули „двоструког замрзавања“ коју је предложила Кина: Пјонгјанг замрзава свој нуклеарни програм, а да обустаља војне маневре у близини Северне Кореје које она са разлогом доживљава као претеће.

„То и јесте реална и веома озбиљна претња. Јер, поред севернокорејских граница редовно патролирају наш авиони који носе нуклеарно наоружање – Б-1, Б-52

Чомски је упозорио сународнике да САД прети крах због неолиберализма и тржишне економије:

„Ми јуримо у пропаст која је условљена тржишним системом који је проблеме преместио из друштва у сферу тржишта. Зато су у Сједињеним Државама  интереси капитала, транснационалних корпорација и финансијских институција стављени изнад интереса људи“.

Чомски је све додатно изоштрио и заоштрио, рекавши:

„Тврди се да идеологија неолиберализма тобоже шири наше слободе. А истина је да она намеће тиранију. Противници неолиберализма у САД су жигосани као маргиналци и непријатељи Америке. Поразно је али је истина: чим у САД критикујете политички курс, постајете – непријатељ Америке. То је својствено само диктатурама“.

Чомски је уверен да је тренутно владајућа Републиканска партија САД посвећена „разарању живота људи“ и да се зато Америка креће ка пропасти док остатак света покушава да чини нешто нормално и да то осујети.

(Факти)

KOMENTARI4 коментара

 1. Taipova Češma says:

  Ма не иде,већ је стигла.

 2. Zoran says:

  Normalno da ide u propast kad si ti profesor LINGVISTIKE na TEHNOLOSKOM institutu. Imali smo mi u Trajalu slikara zaposlelnog puno radno vreme.

 3. gaga says:

  Svet se boji da Amarika kao umiruca azdaja ne povuce ceo svet u pakleni bezdan!Amerikanci su ludaci kojigovore fanaticno o Bogu i od patriotizmu.ma kako zvucalo ali kad slusate njihove govore oni mozda jesu u 21 veku tehnoloski ali su u 19 veku jos uvek po pitanju mentalnog sklopa!

 4. Velika Metla says:

  Да је ово изјавио неки Србин,људи би се смејали,и опет прикачили Србима "теорију завере"! А свака "теорија завере"коју су Срби изговорили се,не за дуго време,неколико година,испоставила тачном! Иде наци-чемерика тако где је заслужила! Милионе су побили САМО због њиховог стандарда,а све под пшлаштом некакве болесне демократије(иначе демократија је најгора пошаст која је могла задесити људски род,јер све шта је човеку дозвољено није му и корисно)и лапрдињањем о некаквих њудским правима у којима ако ниси истог миђљења као наци-чемерика онда ниси добар!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u