NOAM ČOMSKI: Amerika, njihov NATO i nuklearni rat

NOAM ČOMSKI: Amerika, njihov NATO i nuklearni rat

8 novembra 2014

Noam Chomsky 82372„Novi NATO“ koji se proširio nakon raspada Sovjetskog saveza je u suštini interventna snaga SAD-a, sa potpuno drugačijom misijom od početne, izjavio je Čomski za Raša tudej.

„U stvari, neko može da pita zašto NATO, uopšte, i dalje postoji,“ kaže on.

„Zvanično, opravdanost za postojanje NATO-a da je njegova svrha da brani Zapadnu Evropu od ruskih horda, koje mogu da je napadnu“.

S obzirom na to da više nema „ruske pretnje“, prirodan zaključak ’90-tih bio bi da se alijansa raspusti, umesto toga, dogodilo se suprotno – protivno svim sporazumima, NATO se proširio čak do granica sa Rusijom.

„Njegova misija se promenila. Zvanična misija NATO-a postala je kontrola međunarodnog energetskog sistema, gasovoda, na globalnom nivou. To znači, da kontrola celog sveta.“

U najgorem mogućem scenariju trenutna međunarodna nestabilnost, pogotovo tenzije između SAD i Rusije, koje liče na novi hladni rat, može dovesti do nuklearnog rata, u kojem bi bile eliminisane sve strane koje bi ga inicirale.

„Nekoliko puta u prošlosti bili smo dramatično blizu toga. I može ponovo da se dogodi, ali ne planirano, već slučajnom interakcijom,“ rekao je Čomski.

„I sada, pogotovu u ukrajinskoj krizi, takozvani odbrambeni sistem pored granica sa Rusijom predstavlja preteću situaciju.“

Naporima da izoluje Rusiju konfrontacijom i sankcijama, Zapad će gurnuti Moskvu još više na Istok, bliže Kini.

Čomski veruje da je akcija SAD na Srednjem istoku, uključujući invaziju na Irak, stvorila takvo okruženje zahvaljujući kojem se Islamska država proširila.

„U suštini SAD je udarila Irak nekom vrstom čekića“, uspostavljajući strukturu vlasti, koja je po prirodi sektaška.“

Kako bi počistila nered, SAD je opet odlučila da ide protiv međunarodnog prava, formirajući koaliciju protiv Islamske države, koja je „besmislena, pored toga što je nelegalna.“

“Države mogu da idu u Savet bezbednosti i da traže deklaraciju o mirovnom sporazumu. I to je nešto što bi moglo da se učini. SAD bi mogle da učestvuju u tome, a mogao bi i Iran, koji je najveća vojna sila i koji bi verovatno začas mogao da zbriše ID, ukoliko bi bile dozvoljene akcije na terenu,“ kaže Čomski.

SAD je daleko tehnološki najnaprednija zemlja na svetu, tako da je špijuniranje “mnogo raširenije u SAD-u.“

Iako je Edvard Snouden dao veliki doprinos otkrivajući metode koje koristi NSA, još je dalek put, rekao je Čomski.

“To nije prestalo, zapravo se širi. To se događa u Kini, Velikoj Britaniji, Rusini, i bez sumnje, u drugim zemljama. Najveća pretnja je ako to postane pasivno prihvaćeno, to će se nastavljati do tačke kada će mali leteći dronovi biti na plafonu vaše dnevne sobe, prisluškivaće vas i slaće u vladine kancelarije. Za to ne postoje granice.“

“Mora da postoji reakcija građana, koja bi zaustavila takvu praksu.“

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zapadnjak says:

    Možda bi bilo dobro za usporedbu kada bi se uporedio današnji nato,koji je eto,udarna pesnica(interventni organ)Amerike,koji poprima sve zastrašujuće oblike vojne hunte a tako i samostalnosti u odlučivanju i vođenju sukoba,ali najvažnije da ima potpuno usklađenu autonomiju u izazivanju sukoba širom sveta.Jedini natov "gazda"je Amerika.Setimo se samo stvaranja "ss"formacija u toku ali i pre II svetskog rata,osmišljena kao svojevrsna pretorijanska garda,"ss" je velikom brzinom preobražena u waffen ss,te kao takva postala udarna pesnica 3.rajha(interventni organ)tj.Nemačke.Ne može se a ne uporediti ta dva fenomena,oni su čak i de fakto kompatibilni,i isto tako služe samo u jednu svrhu,izazivanje,vođenje i u konačnici istrebljivanje populacije koju im markira matična država,(Amerika,Nemačka).Dakle,sve je već viđeno,zašto se tako teško boriti protiv natoa,eto,jasnije je,ali nije jasno zašto ga ta slobodarska i antifašistička Evropa ne protera iz svojih zemalja,zašto pristaju na sve prljavštine nato-američkog pakta.Zamislite samo scenario kada 13 najmočnijih zemalja na svetu sa vrlo razvijenom tehnologijom,u svemu superiorniji,bogatiji,na početku 21 veka u srcu Evrope 70-tak dana besomučno bombardiraju zemlju osnivača UN,nesvrstanih,i tada tek suočenom sa raspadom matične države YU.Šta treba da očekuje ta vajna Evropa i koje sankcije ima obraza da uvodi pod komandom nato-Amerike,Rusiji.Bombardujući i odcepivši toj zemlji-Srbiji,veliki komad njenog teritorija,praveći fantomsku nato državu sa kopnenim nosačem aviona i raketa,Evropa se vratila u doba ,da neidemo dalje,Hitlera i njegovih nato sluga.Mislim da je došlo vreme da Evropa nađe, apoučena ovim iskustvima i primerima,snage i jedinstva i nato gamad izbaci iz svojih zemalja.Utoliko pre što se više ne mora "plašiti" ""crvenih"hordi.Rusija je danas moderna Evro-Azijska zemlja koja se zna brinuti za sebe,i videli smo na bezbroj primera,spremna pomoći,za uzvrat traži samo to,da joj se niko ne meša u unutarnju politiku i njene legitimne granice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *