NOAM ČOMSKI: Amerikanci su najveći teroristi

NOAM ČOMSKI: Amerikanci su najveći teroristi

20 oktobra 2014

noam-comski3_620x0Poznati američki lingvista i filozof Noam Čomski smatra da su napadi američkih dronova i ratovi koje je izazvao Vašington bili najveći teroristički napadi u ljudskoj istoriji.

Čomski je tu ocenu dao učestvujući na jučerašnjoj video-konferenciji organizovanoj u Sijudad Meksiku povodom sajma knjiga „Sokalo“.

Konferenciju je vodio meksički pisac Pako Injasio Taibo II, koji je Čomskom postavio brojna pitanja ispred nekoliko stotina ljudi prisutnih na Trgu Sokalo.

Tokom konferencije, Čomski je pohvalio Venecuelu i Boliviju kao latinoameričke zemlje koje su dokazale da je moguće pobeći od 500 godina dugog kolonijalizma, kao i od dominacije Sjedinjenih Američkih Država.

On je izrazio žaljenje što meksička vlada, suprotno od onoga što se dosta dešava u Južnoj Americi, nastavlja i dalje da gleda prema SAD i Kanadi, ističući da su meksički lideri odlučili da se svrstaju uz SAD i okrenu od latinoameričkog naroda.

Čomski je kritikovao i nekoliko „samoubilačkih“ reformi, poput reforme u oblasti energetike koju gura predsednik Enrike Penja i koju je nedavno odobrio meksički kongres. Tom reformom, sektor energetike je naftnu i industriju gasa otvorio privatnim kompanijama.

Doktor nauka Noam Čomski je postao nadaleko poznat, posebno internacionalno, otkako je započeo svoju kritiku Vijetnamskog rata, kao i kritiku medija i politike.

On je široko poznat i kao politički aktivista i kritičar spoljne politike SAD-a i drugih vlada.

Čomski je inače u svojoj knjizi „Novi militaristički humanizam“ oštro kritikovao bombardovanje Jugoslavije jer je bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom i ukazao na to da je humanitarna tragedija na Kosovu počela tek posle početka bombardovanja.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vlado says:

    Ma ne bi nas Klinton bombardovao, da se nisu umiješale Monika i Hilari!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *