NOAM ČOMSKI: Intervencija protiv Sirije biće ratni zločin

NOAM ČOMSKI: Intervencija protiv Sirije biće ratni zločin

4 septembra 2013

Noam-ComskiVojni napad zapadnih zemalja, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, bez podrške Ujedinjenih nacija predstavljao bi ratni zločin, bez obzira da li će dobiti odobrenje Kongresa, izjavio je poznati intelektualac i antiratni aktivista Noam Čomski.

„S obzirom da je međunarodna podrška Obaminoj odluci da napadne Siriju doživela kolaps, kao i kredibilitet vladinih tvrdnji, administracija se vratila standardnom izgovoru za ratne zločine kad sve drugo propadne: kredibilitet pretnji samozvanog svetskog policajca”, naveo je Čomskli u mejlu za američki levičarski novinski portal Hafington post.

Čomski je nedavno putovao u bliskoistočni region kako bi saznao više o sirijskoj krizi, a komentari koje je tada izneo naveli su neke da poveruju da je on otvoren za vojnu intervenciju, ukoliko pregovori ne dovedu do postizanja mira.

„Smatram da bi prvo trebalo izabrati put pregovaranja, a ako on propadne, tada bi okretanje drugoj opciji (pružanju podrške pobunjenicima) postalo prihvatljivije”, rekao je tada Čomski.

Njegovi sadašnji komentari za Hafington post, međutim, nagoveštavaju da on postaje protivnik bilo kakve vojne akcije koja bi usledila bez odobrenja UN.

„Prilično je jasno da bi agresija bez odobrenja UN predstavljala ratni zločin, i to veoma ozbiljan, bez obzira na mučne i usiljene napore da se drugi zločini predstave kao presedan”, naglasio je Čomski.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *