НОАМ ЧОМСКИ: Када је НАТО убио 16 српских новинара нико није викао – „Сви смо ми РТС!“

NOAM ČOMSKI: Kada je NATO ubio 16 srpskih novinara niko nije vikao – „Svi smo mi RTS!“

20 januara 2015

comski noam 3443Čomski: “Napad u Parizu je strašan zločin, ali 1999., kada je NATO u Beogradu ubio 16 novinara, niko nije vikao: “Svi smo mi RTS!”

Advokat Flojd Abrams je bio u pravu kada je napad na uredništvo časopisa “Šarli ebdo” opisao kao “najstrašnji napad na novinarstvo koji će nam ostati u živom sećanju”. Problem je u tome što Zapad zaboravlja svoje zločine, ističe lingvist i filozof Noam Čomski.

“Razlog za takvu tvrdnju je i sam koncept “živog sećanja”, kategorija pažljivo konstruisana samo za zločine počinjene protiv nas, dok svesno isključuje naše zločine protiv drugih. Ovi drugi nisu zločini, već plemenita odbrana najviših vrednosti”, objašnjava Čomski logiku Zapada.

Noam Čomski podseća kako su u aprilu 1999. godine snage NATO alijanse izvršile masovni vazdušni napad na zgradu srpske televizije, te da je u tom napadu u Beogradu ubijeno 16 novinara. Tada je portparol Pentagona, Kenneth Bacon, na konferenciji za novinare u Vašingtonu  rekao da je “srpska televizija je važan deo Miloševićeve smrtonosne mašinerije smrti, jednako kao i njegova vojska”, te da je bila “legitimni cilj napada”.

“Tada nije bilo ni protesta, ni zgražavanja, ni ljutnje, niti povika: “Svi smo mi RTS!”. Nije bilo nikakvog istraživanja o uzrocima samog napada. Naprotiv, napad NATO saveza je čak bio hvaljen od strane istih novinara koji danas osuđuju napad u Parizu. Prestižni američki diplomat Ričard Holbruk je napad na RTS opisao “kao izuzetno važan čin i pozitivan razvoj događaja”. Tu su ideju tada prihvatili i svi ostali”, napisao je Čomski u članku kojeg je citirao Si-En-En .

“Šta više okrivljujemo naše neprijatelje za neke zločine, izazivamo veće ogorčenje, a što je veća odgovornost za naše zločine, onda nas nije briga, želimo ih zaboraviti ili negirati”, sažima Noam Čomski dvostruke standarde Zapada po ovom pitanju.

(voxbblog)

KOMENTARI10 komentara

 1. rale says:

  Čudno da nema komentara na ovaj divni članak,od ovog divnog čoveka,hvala ti gospodine- Noam Čomski

 2. Biljana says:

  Naravno da ima pozitivnih komentara.Bravo g-din Comski.Svaka Vam cast da ste se osmelili da tako nesto kazete svetu jer do sada smo mi bili legitimne mete.NJih boli samo kad su oni ugrozeni ili kad neko od njihovoh strada.JA SAM DVA PUTA SLUSALA VESTI NISAM VEROVALA DA se NEKO SETIO I USUDIO DA TO I JAVNO KAZE.U SVAKOM SLUCAJU SVAKA CAST NA HRABROSTI.

 3. Radomir says:

  Noam Comski je jedan od malobrojnih ,Iskrenih,neustrasivih novinara,koji iznosi istinu na videlo bez oklevanja,,Zalosno je sto ostatak sveta to ne zeli da cuje niti da vidi,Prosto kao da su kolektivno Hipnotisani,Ne razumem Ljudski rod?

 4. ljubisav says:

  Ovo je stvarno za pohvalu,znamo ko jer Gosp.Comski,ali me interesuje zasto je danas tako kao sto jeste i niko nehaje za stvari koje su nam se desile i koje se desavaju i koje ce nam se desiti!

 5. pozuri polako says:

  Noam Comski je jedan od uvazenijih autora u mojoj biblioteci sa svim mogucim naslovima,bar onih koje je moguce naci na nasem trzistu izdavastva. Izuzetan primer malog broja posvecenih,angazovanih i nezavisnih intelektualaca danasnjice,nesto sto je bio Harold Pinter za svoga zivota,mada je Comski zbog svog angozovanja na MITu i zivotne dinamike mnogo vise ubojitiji i delotvorniji. Uloga Comskog i njegovo angazovanje kroz civilni sektor je od ogromnog znacaja za svetsku javnost,jer iako je jevrejskog porekla,veoma je kritican na ponasanje i mnoge odluke koje se donose u telima Vlade SAD, kao i ozbiljnih kritika na racun Izraeleske Vlade oko sukoba u samom Izraelu i Palestini,Libanu,zlocina u Gazi i u logoru Sabra i Satila. Biografija Comskog prozeta je periodom odrastanja sa Arapima koji se bolje razumeju ako se prouci njihova zajednicka istorija u kome nastaje ta simbioza zajednistva kroz odnose uvazavanja i poverenja vezanih za iste korene. Veliku anatemu prema jevrejima-judejcima Comski pobija time sto se uzdize iznad vecinskog interesnog odobravanja postupaka pripadnika ovog naroda kada kritikuje i jednog Holbruka, pa i gotovo citavu SAD Vladu koja je sastavljena od pripadnika istih,Premijera Izraela Netanjahua i njegovu Vladu. Najadominatniji refleks Comskog je sto je u stanju da koristeci sve predpostavke objektivisticke procene i licnog integriteta,objektivno sagleda i definise savremene zapaljive izazove danasnje stvarnosti.

 6. Borisav Pantelić says:

  Da ne postoji g.Čomski pitao bih se da li sam normalan.Zahvaljujem Bogu što postoji!!

 7. Stanko says:

  Odavno su zrtve na istoku opravdane /od pocetka ll-svetskog rata/, samo su zapadne zrtve neopravdane i zrtve terorista i divlji hordi.

 8. Milan Markovic. Mile says:

  POTREBNO JE POZABAVITI SE PROBLEMOM PREKRAJANJA ISTORIJE DRUGOG SVETSKOG RATA. kO TO POKREĆE I KOJI MU JE CILJ?

 9. Dragan says:

  Na zalost, od tada je proslo skoro 16 godina. Zasto tada ni on niti iko drugi nije rekao nesto slicno. Svedoci smo da se o slucaju Racak posle niza godina pojave informacije da je ceo slucaj bio iskonstruisan. Kakva je korist od toga, da li ce neko odgovarati zbog toga, da li ce vratiti mrtve koji su stradali nakon toga??? Da ne bude da smo subjektivni kada je Srbija u pitanju, treba pogledati kako je isceniran napad na Iran zbog nukleane pretnje. Kada je sve zavrseno Bler i drustvo su priznali da je sve bilo iscenirano ali opravdano. Nisam primetio duhovite napise u “Šarli ebdo” nakon napada u Parizu slicne onim nakon rusenja ruskog aviona. Tako svet danas funkcionise. Dobro je da ima ljudi koji ukazuju na drugu stranu medalje ali na zalost sve to nema tezinu kada nije receno u pravo vreme i na pravom mestu. Nama moze da bude neka satisfakcija i nista vise. Tesko da ce neko promeniti misljenje na osnovu njegove izjave. Mi smo sve to znali i ranije.

 10. LJUBAN says:

  Eto takvi smo mi kao nacija, uvek neko sa srane nas podseti na nasa tragicna stradanja i opet nista ne upamtimo . Cak ni stradanja u dva svetska rata gde su na doveli na granicu skoro do fizickog istrebljenja kao i jezika , kulture , ekonomije , teritorije itd .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *