НОАМ ЧОМСКИ: „Компромис или смрт, два исхода НОВОГ СВЕТСКОГ РАТА“

NOAM ČOMSKI: „Kompromis ili smrt, dva ishoda NOVOG SVETSKOG RATA“

16 avgusta 2022

Legendarni američki naučnik i publicista Noam Čomski izneo je dva načina na koja bi se sukob u Ukrajini mogao okončati. Nijedna od njih neće zadovoljiti Kijev.Uprkos svojim poznim godinama (Čomski je u decembru napunio 93 godine), kao i njegov kolega, 99-godišnji Henri Kisindžer Čomski ostaje živo zainteresovan za aktuelna politička dešavanja.

U slučaju Ukrajine, filozof ima i lični motiv: otac Čomskog, emigrant u prvoj generaciji, rođen je u Volinskoj guberniji (danas Žitomirska oblast Ukrajine).

Mislilac smatra da postojeća situacija ima samo dva načina da je reši. Ili Ukrajina seda za pregovarački sto i traži mir, koji će na kraju, najverovatnije, zahtevati kompromis. Ili se eskalacija nastavlja, a onda je u pitanju ne samo postojanje same Ukrajine, već i bezbednost zemalja članica NATO koje joj pomažu.

Čomski smatra da samo opcija pregovora može biti adekvatna opcija za završetak Specijalne vojne operacije. Međutim, sudeći po agresivnoj retorici vlade Zelenskog, Kijev neće preduzeti takav korak.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kosovac says:

  Noam Čomski, sorošoid, Čifutin, kradljivac (u pokušaju) srpskog jezika. ……………Tek sada saznajemo interesantan podatak da je otac Čomskog iz Ukrajine. Odmah se stvorila asocijacija po teoriji Dejana Lučića da je ova legendarna gnjida Noam Čomski HAZAR. Kaže Dejan Lučić da su svi ovi Jevreji koji čine antiljudska (i antisrpska) zamešateljstva - Hazari a ne Jevreji, i tako uspeva da zaštiti Jevrejsko ime od odgovornosti za zločinstva koja Jevreji čine. Znate, nisu ta sranja učinili Jevreji, to su učinili izumrli narod Hazari, koji malo baš i nisu svi izumrli.

 2. persida says:

  Opet Jevrejin otvara narodu oci.

 3. Gagi says:

  Nagledacemo se mi jos svakakvih zlodela u Ukrajini. Nece zapad tek tako odustati od svog plana otimanja te teritorije i ulozenog ogromnog kapitala da bi to ostvarili. Mogu to naravno, nista ih ne sprecava da prave zla na tudjoj teritoriji. Sve dok ne zapuca u njihovom dvoristu, oni ce igrati ovu kolonizatorsku igru i sakatiti tudj narod. To je krenulo davno sa rusenjem Vizantije, ovo je samo nastavak stare mrznje i njihove narcisoidne dominacije nad Slovenskim narodom. Ipak, po svemu sudeci, morace nazalost doci do sireg sukoba da bi se ovo zapadno ludilo nekako zaustavilo i sankcionisalo. Drugacije nece moci jer su psihicki bolesnici zapali u krizu i lome oko sebe sve sto stignu i dohvate. Morace da im se obuce neka atomska ludacka kosulja, jedino je to nazalost ostalo.

  • Branko says:

   Ma ne treba atomska košulja. Samo im otežati da pljačkaju druge. Jer to su navikli. Pritisnuti ih migrantima. I uskratiti energente. Oglodaće sami sebe.

 4. milorad5 says:

  ruski parni valjak je ponovo startovan sa remontovanim motorom ,zgaziće svakoga ko im pravi probleme ,to je ishod ovoga svega.Perpetualni rat bez kraja do potpunog istrebljenja jedne od strana.Rusima je sad jasno da je upravo takvu vrstu rata pokrenuo NATO pakt protiv njih i tu više neće biti suzdržavanja.Recimo,ozbiljne projekcije i razmatranja ekonomskog i političkog stanja u svetu pokazuju da ako se na zaustavi eskalacija ovoga svega,ne samo u ukrajini nego svuda gde NATO ima pipke(NATO=PENTAGON),može se sa sigurnošću predvideti upotreba taktičkog nuk.oružja već u toku druge polovine sledeće god. negde gde to situacija nalaže, i to neće biti ukrajinski teatar,eto kuda sve ovo vodi.Ako,što se mene tiče rusi su u pravu.Protiv njih je pokrenut rat do istrebljenja očigledno,i ne vidim razlog da miluju bilo kog aktera tog napada.To su sve najcrnji neprijatelji i treba ih pobiti u što većem broju jer jedino tako se to može završiti i rešiti,ovo je sad obračun do kraja,videćete uskoro koliko je rto daleko sve otišlo prek tačke bez povratkaviše nema povratka na sare odnose ,ne posle svega ovoga što se deisolo u zadnjih par meseci a pogotovo posle skoro uspelog atentata na putina,zamalo su ga otrovali na smrt,jedva je preživeo.

 5. RASPUCHIN says:

  U stvari , sva pitanja i svi odgovori se nalaze u naslovu. Kompromis je postignut u Jalti kao i granice interesnih sfera. Nije ta granica išla Drinom , kako neki sada bulazne , nego Sočom pa na I. Njemačku. Zbog toga je Brozu zinula guza na Trst. A kompromis ili smrt? Pa kompromise i dogovore su sklapali starosjedioci Amerike pa su na sjeveru istrebljeni. Ne u potpunosti ali bi se moglo reći da je tako , znači smrt.

 6. milos says:

  ovde neke budalesine sto pisu morale bi da znaju da je comski vodeci zivi filozof..covek je inace levicarski orijentisan.

  • RASPUCHIN says:

   Zar "levičarski" orijentisani nisu bili i dva poznata zlikovca , Hitler i Broz?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *