NOAM ČOMSKI: Posle napada na Rusiju, Amerika započinje sukob i protiv Kine

NOAM ČOMSKI: Posle napada na Rusiju, Amerika započinje sukob i protiv Kine

7 januara 2015

IMG_1708 Noam Chomsky 844Sadašnja politika zapadnih država tera Rusiju da se zbližava sa Kinom – ocenio je vodeći američki nezavisni intelektualac Noam Čomski.

„Zapad nije u stanju da izoluje Rusiju, ali može da joj nanese ozbiljnu štetu. On je to već počeo da radi, on će to i uraditi. A to Rusiju prisiljava da se okreće Istoku i da uspostavlja još tešnje odnose sa Kinom“ – naglasio je Čomski.

On je istovremeno ukazao da se pojačava i konfrontacija iz među SAD i Kine i da je njeno narastanje sastavni deo plana „okretanja Aziji i Pacifiku“ koji je objavio Barak Obama.

Iza toga plana se krije namera Vašingtona da se vojno vrati u Aziju. To je razlog – podvukao je Čomski – što Vašington u trgovinsko-ekonomsko Transpacifičko partnerstvo poziva praktično sve istočnoazijske zemlje osim Kine.

Time SAD nastoje, uveren je Čomski, da države-članice tog „partnerstva“ vežu za svoju novu vojnu strategiju i da ih učine makar njenim „ekonomskim partnerima“.

Čomski je posebno upozorio: da će se SAD – zbog sankcija uvedenih protiv Rusije, pogotovo ako dalje budu pooštravane – suočiti sa susretnim i parirajućim kursom u vidu osnažene i proširene ŠOS (Šangajska organizacija za saradnju).

Američki filozof i publicista smatra da ŠOS može početi „pohod po Aziji“ i da može „usisati“ ne samo Tursku, nego i neke evropske i zapadnoevropske zemlje. Na kraju stići i do Nemačke, sa kojom Rusija ima „stare i tesne kontakte“.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *