НОАМ ЧОМСКИ: Запад омаловажава Грчку!

NOAM ČOMSKI: Zapad omalovažava Grčku!

5 jula 2015

Renowned Jewish-American scholar and polPolitika stezanja kaiša nametnuta Grčkoj je apsurdna s ekonomske tačke gledišta i prava je katastrofa za tu zemlju, ocenio je Noam Čomski.

Američki lingvista, filozof i politički aktivista je, u intervjuu za današnju “Politiku”, rekao i da je trebalo da grčki dug bude ili radikalno restrukturiran ili ukinut.

“Politika štezanja kaiša koja je nametnuta Grčkoj sa ekonomske tačke gledišta je apsurdna i prava je katastrofa za Grčku. Ponašanje ‘trojke’ je sramotno. Nema sumnje da je njihov cilj da svima daju na znanje da otpor severnim bankama i briselskoj birokratiji neće biti tolerisan i da težnje ka demokratiji i poštovanju narodne volje moraju biti napuštene”, naglasio je Čomski.

Čomski de dodao da “sem demonstriranja moći, nema drugog razloga da se nastavi sa sramotnom farsom u kojoj francuske i nemačke banke profitiraju na patnji grčkog naroda”.

Na pitanje šta bi, po njegovom mišljenju, trebalo uraditi pre nego što je raspisan referendum o nametnutim merama štednje, Čomski je odgovorio da je trebalo da dug bude radikalno restrukturiran ili proglašen nelegitimnim i ukinut.

Prema njegovom mišljenju, Grcima se sada nudi “bedan izbor izmedju dve bolne alternative”.

“Možemo se samo nadati da će hrabri otpor Grka podstaći globalnu solidarnost, koja će spasti i njih i druge od okrutne sudbine koju diktiraju trenutni gospodari”, zaključio je Čomski za “Politiku”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *