НОАМ ЧОМСКИ: Запад омаловажава Грчку!

НОАМ ЧОМСКИ: Запад омаловажава Грчку!

5 јула 2015

Renowned Jewish-American scholar and polПолитика стезања каиша наметнута Грчкој је апсурдна с економске тачке гледишта и права је катастрофа за ту земљу, оценио је Ноам Чомски.

Амерички лингвиста, филозоф и политички активиста је, у интервјуу за данашњу “Политику”, рекао и да је требало да грчки дуг буде или радикално реструктуриран или укинут.

“Политика штезања каиша која је наметнута Грчкој са економске тачке гледишта је апсурдна и права је катастрофа за Грчку. Понашање ‘тројке’ је срамотно. Нема сумње да је њихов циљ да свима дају на знање да отпор северним банкама и бриселској бирократији неће бити толерисан и да тежње ка демократији и поштовању народне воље морају бити напуштене”, нагласио је Чомски.

Чомски де додао да “сем демонстрирања моћи, нема другог разлога да се настави са срамотном фарсом у којој француске и немачке банке профитирају на патњи грчког народа”.

На питање шта би, по његовом мишљењу, требало урадити пре него што је расписан референдум о наметнутим мерама штедње, Чомски је одговорио да је требало да дуг буде радикално реструктуриран или проглашен нелегитимним и укинут.

Према његовом мишљењу, Грцима се сада нуди “бедан избор измедју две болне алтернативе”.

“Можемо се само надати да ће храбри отпор Грка подстаћи глобалну солидарност, која ће спасти и њих и друге од окрутне судбине коју диктирају тренутни господари”, закључио је Чомски за “Политику”.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u