NOAM ČOMSKI: Zapad zbližava Rusiju sa Kinom

NOAM ČOMSKI: Zapad zbližava Rusiju sa Kinom

9 januara 2015

noam-chomskyI pored svih sankcija uvedenih poslednjih meseci Rusiji, SAD i njene zapadnoevropske pratilje nemaju šanse da izoluju i slome najveću državu na svetu, smatra jedan od najuglednijih američkih nezavisnih intelektualaca – Noam Čomski.

Šteta koju zbog pomenutih sankcija trpi Rusija nije nezanemarljiva i upravo to će je naterati da se okrene drugim tržištima i drugim saveznicima, pre svega Kini i Indiji. Jačanjem Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u koju bi lako mogla da bude uvučena i Turska, Moskva nalazi odgovor na sve pretnje koje stižu sa Zapada, smatra Čomski.

Istovremeno, on je upozorio da SAD u ovoj igri pokušavaju da pariraju Kini koja se sve brže razvija i da uza se kroz trgovinsko-ekonomsko Transpacifičko partnerstvo vežu sve istočnoazijske zemlje, osim Kine.

Ovo okretanje Vašingtona Aziji i Pacifiku, koje je najavio predsednik Barak Obama, nema za cilj ništa drugo do vojnog povratka SAD ovom delu sveta. Sve pomenuto dovešće do toga da se Vašington suoči sa oštrim odgovorom Moskve koja će učiniti sve što je u njenoj moći da ŠOS zaživi kao jaka ekonomska i bezbednosna organizacija, ubeđen je Čomski.

Prema rečima uglednog intelektualca iznetim u nedavnom intervjuu norveškom listu „Dagbladet”, SAD su se u poslednjoj deceniji iz demokratije u kojoj je realna vlast bila u rukama naroda pretvorile u najveći izvor terora našeg doba.

„SAD više nisu demokratska zemlja, već sve više liče na jednopartijsku državu u kojoj oligarhijska elita vlada u ime naroda i, neretko, suprotno njegovim interesima”, kaže on. „Klasične političke podele na ’leve’ i ’desne’ praktično više i nema. Ona Amerika koju smo znali po Maršalovom planu, građanskim pravima i borbi za slobodu svake ličnosti trenutno je u dubokoj stagnaciji.”

Podsetimo, Čomski je nedavno na jednom internet-portalu objavio kritički tekst posvećen pripremama CIA za izvođenje specijalnih operacija koje SAD nameravaju da sprovode. On je pri tome podsetio na slučajeve Kube, Angole, Južne Afrike i Nikaragve, koji su se pretvorili u pravi fijasko. Slična situacija, po Čomskom, sada se dešava u Siriji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *