Нобелов комитет не може да нађе Дилана

Nobelov komitet ne može da nađe Dilana

19 oktobra 2016

bob-dylan_620x0

Pet dana pošto je rok muzičar i pesnik Bob Dilan proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za književnost, niko ne zna šta on misli o tome, pa ni sudije u Nobelovom komitetu.

Švedska akademija, koja dodeljuje nagrade, saopštila je da nije mogla da stupi u kontakt s Dilanom otkada je, prošlog četvrtka, proglašen dobitnikom.

Sekretarka Švedske akademije Sara Danijus rekla je da je u kontaktu s bliskim Dilanovim saradnicima, mada s njim nije razgovarala.

„Nisam uopšte zabrinuta. Imam osećaj da ćemo stupiti u kontakt“, rekla je ona.

Danijus je rekla da akademija nije ulagala dodatne napora da dođe do Dilana i izrazila je nadu da će laureat prihvatiti poziv da primi nagradu na ceremoniji u Stokholmu 10. decembra.

„Ako ne želi da dođe onda ne želi da dođe. Biće to velika i lepa zabava u svakom slučaju“, rekla je ona.

Dosad su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak je to uradio pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958., dok je Žan-Pol Sartr, koji je odbijao sve nagrade, Nobela odbio 1964. godine.

Dilan je trenutno na turneji u SAD i tokom koncerata nije spominjao Nobelovu nagradu.

Na njegovoj zvaničnoj internet strani nema spominjanja Nobela osim u delu „knjige“, gde je u tekstu od 17. oktobra o njegovoj zbirci pesama „The Lyrics: 1961-2012“ piše velikim slovima „dobitnik Nobelove nagrade za književnost“.

KOMENTARI3 komentara

  1. micky says:

    Time vam je sve rekao sta misli o "nobelu"... Serem vam se u Nobela i u Svedsku akademiju. To su sluge NATO-fasista a nagrada je do te mere iskompromitovana da je nijedan cestit covek nece primiti. I jos jednom...Serem vam se na "nobela"....

  2. tolstoj says:

    Opet je jevrejski pisac, iako nije pisac, dobio Nobela. Sasvim slucajno, BRE.

  3. Marko says:

    nobela su dobili i bil klinton,vesli klark i ostala bulumenta za ''napore sirenja demokratije nepokornim narodima''. Ta ''nagrada'' je ogrezla u nato korupciju i totalno je bezvredna. Nju dobijaju samo sluge masona i cionista. Niko obican je nikad nije dobio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *