Nobelova nagrada bliža Dačiću nego Putinu

Nobelova nagrada bliža Dačiću nego Putinu

12 septembra 2014

nobel23545476789Ako je suditi po kvotama koje su kladioničari dodelili kandidatima za Nobelovu nagradu za mir, Ivica Dačić ima veće šanse da primi ovo priznanje nego ruski predsednik Vladimir Putin!

U čije će ruke ove godine otići prestižna, a zbog kontroverznog odabira laureata često osporavana nagrada, biće poznato za mesec dana, ali kladionice već predviđaju ko ima kolike šanse da iz trke izađe kao pobednik.

Po tim procenama, odlazećoj šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton, uz koju su kandidovani Ivica Dačić i Hašim Tači kao pregovarački trio iz Brisela, za pobedu se daju šanse jedan prema 20. Dakle za jedan uloženi evro, dobitak bi bio 20 evra. Dok, Putinu, kao i Anđelini Džoli, Međunarodnoj svemirskoj stanici ili Toniju Bleru bukmejkeri daju duplo manje šanse i kvotu 1:50.

Na vrhu liste je papa Franja, a za petama mu je ginekolog Denis Mukvege. Ovaj doktor je predložen zbog njegovih napora da poboljša život ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja u Africi i prošle jeseni je bio favorit na kladionicama, ali je trku izgubio od Organizacije za zabranu hemijskog oružja, kojoj je Norveški komitet dodelio priznanje. Bolje kotirani od baronice Ešton su Edvard Snouden, Helmut Kol, Bil Klinton…

Za ovogodišnje priznanje stigao je rekordan broj nominacija – 278, među kojima su 231 pojedinac i 47 organizacija. Do sada je napravljen uži izbor, a u Oslu će se sledećeg meseca objaviti ime laureata.


DOBITNIKU 1,2 MILIONA

Ketrin Ešton, Ivicu Dačića i Hašima Tačija najpre su za Nobelovu nagradu za mir 2014. godine predložili predstavnici srpskog i albanskog kokusa u američkom Kongresu, a svoju nominaciju za istu trojku poslale su i socijaldemokrate iz Evropskog parlamenta zbog napora za normalizovanje odnosa između „dve zemlje“, koji su stvorili mogućnost za dugotrajni mir i saradnju. Iznos nagrade je 1,2 miliona dolara.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Nijednom poštenom čoveku ne pada na pamet da bude u društvu dobitnika Nobelove nagrade. To znači, da mu je i dodele, ne bi je primio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *