НОБЕЛОВАЦ КРУГМАН: Европи је нанет смртоносни ударац!

NOBELOVAC KRUGMAN: Evropi je nanet smrtonosni udarac!

14 jula 2015

why_obama_should_not_pick_krugman_for_the_fed-1280x960Američki nobelovac Pol Krugman ocenio je – povodom noćašnjeg dogovora u Briselu – da „Evropa apsurdno izdaje sve ono što bi morala da brani“.

On je u svom blogu u The New York Times, napisao: „Pretpostavimo da smatrate Aleksisa Ciprasa nekompetentnom ništarijom. Pretpostavimo da želite da Siriza izgubi vlast. Pretpostavimo čak vam se sviđa ideja da Grke koji vas nerviarju izbacite iz evrozone. Samo, ako sve ovo istovremeno želite – zahtevi Evrogrupe Grčkoj su čisto bezumlje“.

Naglasio je da su ispravne reakcije po socijalnim mrežama u stilu „to je prevrat“ i dodao:

„To je najčistija moguća osveta uperena na potpuno uništenje nacionalnog suvereniteta (Grčke) i tu nema nikakve nade da će se stvari poboljšati. Verovatno su predlog Evrogrupe smišljeno pravili takvim da ga Grčka ne može prihvatiti, ali je to – i u tom slučaju – apsurdnaizdaja svega što evropski projekat treba da brani“

Krugman je izrazio nadu da se Evropa može odmaći od ivice provalije. Ukazao je da je predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, počeo da pokazuje „određenu trezvenost“, a Fransoa Oland da demonstrira „nesaglasnost sa poučnom strategijom Angele Merkel“:

„Međutim, ozbiljna šteta je već naneta. Poslednje nedelje su pokazale da članstvo u evrozoni znači da poverioci mogu uništititi tvoju ekonomiju čim izađeš iz utvrđenog okvira. Nametanje politike oštre štednje bez smanjivanja dužničkog bremena – to je politika koja je osuđena na neuspeh. Ako Grčka pristane na sve zahteve – ona iz sadašnje slepe ulice neće izaći“.

Krugman je postavio i pitanje: „Ko će posle svega ikada više poverovati u dobre namere Nemačke?“

Američki nobelovac je podsetio da je uvek hvalio i podržavao „evropski projekat“, ali je i upozorio:

„Taj projekat je sada doživeo užasni, možda i smrtonosni udar. Šta god ko mislio o Sirizi ili o Grčkoj, taj udar po evropskom projektu nisu naneli Grci“.

KOMENTARI6 komentara

 1. Steva says:

  Sve je to manje vise jasno moj profesore,to je jednostrana pljacka i unistenje drzave i naroda,odnosno spasavanje bankarske mafije koja danas vlada Svetom.

 2. Za Srbiju says:

  Pljačka i porobljavanje. Mi se umorili, a oni daju gas.

 3. Boki says:

  Ako nam je svima poznato da u Svajcarskoj banci Grcki drzavljani imaju 200. milijardi € na stednji , da ratnu odstetu , ca. 240. milijardi € Nemacka nije nikada nadoknadila , moramo se zapitati: U CIJEM INTERESU JE SVE OVO ODRADENU ?!? Grckog naroda sigurno nije...

 4. VLADIMIR says:

  SVE JE JASNIJE DA ZA NAS, JEDINI SPAS JE "NE U E.U."

 5. Slavjan Sekulovski says:

  Glavni lideri EU, su kamerun, merkel, i oland a oni su i glavni vinovnici za stanje u evropu, i treba da sto prije nama se razjasni da oni su americki spijuni koji rade za americke , miljardere a to su R,R,R, I STO PRE EVROPA raskrsti sa ameriku i da se sto pre prekine sva saradnja sa amerikom sto prije to bolje za evropu ,

 6. zIKO says:

  Azdaja postaje mis a mis se uvek kije posle stete da nebi uhvacen bio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *