„НОБЕЛОВАЦ“ Обама ратовао више од било ког другог председника САД

„НОБЕЛОВАЦ“ Обама ратовао више од било ког другог председника САД

10 јануара 2017

26066-obama-345

Већина Американаца вероватно ће бити изненађена кад сазна да је њихов председник Барак Обама – за којег се веровало да нерадо посеже за војном силом – заправо био „јастреб“.

Ово је објавио утицајни британски дневни лист The Guardian. Односно, на његовим страницама Медеја Бенџамин, аутор књиге „Рат дроновима: убиство помоћу пункта за дистанционо управљање“.

Она је прво указала да су споразум о иранском атомском програму и успостављање дипломатских односа са Кубом – фактички једини Обамини успеси који нису остварени помоћу војне силе.

Одмах потом је подсетила да је први црни председник САД као кандидат за шефа државе обећавао да ће ставити тачку на ратове које је започео Џорџ Буш-млађи. Па упозорила:

„Барак Обама напушта Белу кућу као шеф државе који је ратовао дуже од било ког другог председника Сједињених Држава. Осим тога, Обама је једини амерички лидер у чија оба мандата се земља налазила у ратном стању“.

Бенџамин указује да је Обама смањио број америчких војника у Авганистану и Ираку, али је у исто време нагло повећао број „ваздушних ратова“ и примену силе у виду специјалних операција по целом свету.

По њеним подацима, током 2016-те су се америчке командоске јединице налазиле у 138 земаља (70 одсто земаља света). А то је – 130 одсто више него у време Бушове администрације.

Позвавши се на податке америчког стручњака за спољну политику и националну безбедност Микија Зенка и на Пентагон, Бенџамин наводи да су САД током прошле године на друге земље бациле 26.171 бомбу. Односно: сваки дан, у просеку, по 72 бомбе, што је – три бомбе на сат.

Бенџамин тврди да су Американци 2016. убили „огроман број странаца“ и додаје:

„Ми немамо никакву представу колико смо цивила из ваздух побили у Ираку и Сирији. Тек понекад нешто чујемо о цивилима које су снаге САД убиле у Авганистану“.

Бенџамин наводи да су САД недавно признале да су криве за смрт 116 цивила у Пакистану, Јемену, Сомалији и Либији. У периоду од 2009-те до 2015-те године. И упозорава да је тај број вероватно шест пута већи.

(Факти)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. triglav says:

    kao što je berluskoni za obamu izjavio: lepo je preplanuo (bez sunčanja).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u