„НОБЕЛОВАЦ“ Обама ратовао више од било ког другог председника САД

„NOBELOVAC“ Obama ratovao više od bilo kog drugog predsednika SAD

10 januara 2017

26066-obama-345

Većina Amerikanaca verovatno će biti iznenađena kad sazna da je njihov predsednik Barak Obama – za kojeg se verovalo da nerado poseže za vojnom silom – zapravo bio „jastreb“.

Ovo je objavio uticajni britanski dnevni list The Guardian. Odnosno, na njegovim stranicama Medeja Bendžamin, autor knjige „Rat dronovima: ubistvo pomoću punkta za distanciono upravljanje“.

Ona je prvo ukazala da su sporazum o iranskom atomskom programu i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom – faktički jedini Obamini uspesi koji nisu ostvareni pomoću vojne sile.

Odmah potom je podsetila da je prvi crni predsednik SAD kao kandidat za šefa države obećavao da će staviti tačku na ratove koje je započeo Džordž Buš-mlađi. Pa upozorila:

„Barak Obama napušta Belu kuću kao šef države koji je ratovao duže od bilo kog drugog predsednika Sjedinjenih Država. Osim toga, Obama je jedini američki lider u čija oba mandata se zemlja nalazila u ratnom stanju“.

Bendžamin ukazuje da je Obama smanjio broj američkih vojnika u Avganistanu i Iraku, ali je u isto vreme naglo povećao broj „vazdušnih ratova“ i primenu sile u vidu specijalnih operacija po celom svetu.

Po njenim podacima, tokom 2016-te su se američke komandoske jedinice nalazile u 138 zemalja (70 odsto zemalja sveta). A to je – 130 odsto više nego u vreme Bušove administracije.

Pozvavši se na podatke američkog stručnjaka za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost Mikija Zenka i na Pentagon, Bendžamin navodi da su SAD tokom prošle godine na druge zemlje bacile 26.171 bombu. Odnosno: svaki dan, u proseku, po 72 bombe, što je – tri bombe na sat.

Bendžamin tvrdi da su Amerikanci 2016. ubili „ogroman broj stranaca“ i dodaje:

„Mi nemamo nikakvu predstavu koliko smo civila iz vazduh pobili u Iraku i Siriji. Tek ponekad nešto čujemo o civilima koje su snage SAD ubile u Avganistanu“.

Bendžamin navodi da su SAD nedavno priznale da su krive za smrt 116 civila u Pakistanu, Jemenu, Somaliji i Libiji. U periodu od 2009-te do 2015-te godine. I upozorava da je taj broj verovatno šest puta veći.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. triglav says:

    kao što je berluskoni za obamu izjavio: lepo je preplanuo (bez sunčanja).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *