NOBELOVAC ZA MIR POKREĆE JOŠ JEDAN RAT: Obama počinje bombardovanje Iraka i Sirije!?

NOBELOVAC ZA MIR POKREĆE JOŠ JEDAN RAT: Obama počinje bombardovanje Iraka i Sirije!?

12 septembra 2014

obama-crazy-nuts-dumbPredsednik SAD Barak Obama objavio je da Amerika kreće u novi rat, ovaj put protiv Islamske države Iraka i Levanta (Idil), i to tako što će pojačati vazdušne udare na džihadiste u Iraku i proširiti vojnu intervenciju protiv njih u Siriji.

Obama je najavio da će u Irak poslati još 475 vojnika koji treba da pomognu vladi u Bagdadu u borbi protiv islamskih ekstremista kao i da će SAD „umerene sirijske pobunjenike”, takođe neprijatelje Idila, naoružati i obučiti, prenosi „Njujork tajms”. Dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je ušao u Belu kuću na antiratnoj platformi i kritici ratova predsednika Džordža Buša, objavio je planove za napad na Idil u govoru koji je u sredu televizija prenosila u udarnom večernjem terminu. Obraćajući se naciji, Obama je više puta zaličio na prethodnika jer je izgovarao upravo ono što su Amerikanci slušali od Buša.

„Jasno sam stavio do znanja da ćemo progoniti teroriste koji prete našoj zemlji gde god da su. To znači da neću oklevati da preduzmem akciju protiv Idila u Siriji kao i u Iraku. Ovo je suštinski princip moje vladavine: ako pretite Americi nećete pronaći sigurno utočište”, kazao je predsednik.

Amerika je juče obeležila godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001. kada su pripadnici Al Kaide ubili skoro 3.000 ljudi. Buš je tada napao Avganistan i Irak i počeo rat protiv terora koji uprkos 13-godišnjem trajanju nije uspeo da iskoreni Al Kaidu. Iako je osuđivao Bušove avanture na Bliskom istoku, Obama je i sam nastavio rat protiv terora slanjem dronova iznad Pakistana i Jemena, zadržavanjem vojske u Avganistanu i vraćanjem 1.200 vojnika u Irak ovog leta.

Svestan da se Amerikanci plaše još jednog dugog i skupog rata, Obama je ipak poručio sunarodnicima da ovo neće biti još jedan rat u Iraku i da Pentagon tamo neće slati veliki broj kopnenih trupa. Umesto toga, SAD žele da obuče iračke šiite i Kurde da se sami bore protiv ekstremnih sunita i naoružaju sirijske borce koji se suprotstavljaju režimu u Damasku. Predsednik nije rekao kada će otpočeti akcija ni koliko će trajati, ali zvaničnici, uključujući državnog sekretara Džona Kerija, poručuju da bi rat mogao da traje i godinama.

Obama je dodao da će se boriti protiv terorista gde god da se nalaze, pa bi rat možda mogao i da se dodatno proširi. On bi jako mogao da se iskomplikuje u Siriji, gde tri godine traje građanski rat i gde se često ne zna ko se protiv koga bori. SAD žele da tamo gađaju položaje Idila, ali to ne znači da tamo neće pogoditi i snage koje Vašington podržava, takozvanu umerenu sirijsku opoziciju za koju veliki broj američkih stručnjaka upozorava da nije nimalo umerena.

Obama je namerio da naoruža i istrenira Slobodnu sirijsku armiju, za koju smatra da bi mogla da pobedi i predsednika Bašara el Asada i Idil, ali koja bi sutra mogla da se pretvori u neprijatelja Amerike, baš kao što je bio slučaj sa Al Kaidom u Avganistanu.

Rusija se plaši da bi SAD mogle da, kada su već u Siriji, produže i do Damaska i svrgnu Asada, ruskog saveznika, pa je zvanična Moskva već saopštila da bi jednostrani američki vazdušni udari bez odluke Saveta bezbednosti UN „predstavljali grubo kršenje međunarodnog prava i akt agresije”.

Administracija ističe da će intervenciju voditi koalicija predvođena Amerikom, ali je Turska istakla da neće učestvovati u oružanoj već samo humanitarnoj akciji, dok je Francuska saopštila da će se pridružiti bombardovanju u Iraku, ali ne i u Siriji da se to ne bi protumačilo kao pomaganje Asadu.

Obama je već dugo pod pritiskom „jastrebova” da vrati vojsku u Irak i napadne Siriju, iako Idil, kako je predsednik sam priznao, ne predstavlja neposrednu pretnju po SAD: „nismo pronašli konkretnu zaveru protiv naše domovine”.

Sekretar za nacionalnu bezbednost Džej Džonson takođe je izjavio da vlada ne raspolaže dokazima da Idil sprema napad na SAD, što znači da Obama, baš kao ne tako davno Buš, pokreće „preventivni rat”. SAD su napale Bagdad tvrdeći da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje kojim će da naudi Americi, ali to oružje nikada nije pronađeno.

Predsednik koga sada podržava samo 38 odsto građana, po čemu je nepopularniji čak i od Buša, smatra da mu za rat protiv Idila ne treba odobrenje zakonodavaca, što znači da će intervencija u Siriji, poput ranijih američkih intervencija u SR Jugoslaviji ili Libiji, proći bez dozvole Kongresa.

Pojedini američki mediji predviđaju da najavljena intervencija neće biti nalik udarima dronova u Jemenu ili Somaliji, kao što vlada tvrdi, već komplikovani rat u kojem napadi na Idil mogu da znače napredovanje Al Kaide ili sirijske vojske, što SAD ne žele. Složena bliskoistočna situacija dodatno se komplikuje pa „Njujork tajms” zaključuje da će Obama u najmanju ruku svom nasledniku ostaviti isti onakav rat kakav je njemu ostavio Buš.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mikis says:

    Majmun ušo u tenak! Će bude katastrofa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *