Nobelovu nagradu za mir treba da dobije Vladimir Putin

Nobelovu nagradu za mir treba da dobije Vladimir Putin

13 septembra 2013

putin--621x414Vladimir Putin može biti nominovan za Nobelovu nagradu za mir- objavili su mnogi ruski i inostrani mediji. U Nobelovom komitetu ove izjave nisu ni potvrdili ni opovrgli, dodavši da se „imena kandidata drže u strogoj tajnosti“.

Predlog da se predsednik Rusije nominuje za nargadu za mir već je poslat u Nobelov komitet. U svakom slučaju, tako tvrde mnogi mediji koji su došli do zvaničnog pisma sa detaljnim opisom ove inicijative. Na ideju se predsednik Rusije nominuje za ovu nagradu došao je predsednik Sveruskog fonda obrazovanja Sergej Komkov, govori ekspert ovog fonda Oleg Segejev:

Prošle nedelje predsednik Sveruskog fonda obrazovanja Sergej Komkov je došao na ideju o nominovanju predsednika Putina za nagradu za mir. Kraj rata u Avganistanu je bio povod da se ista nagrada uruči Mihailu Gorbačovu, Obama je dobio ovu nagradu za njegove mirovne inicijative. Intelektualne napore na obezebeđivanju mira na Bliskom istoku, pokazao je predsednik Putin tokom poslednjih meseci.

Paralelno sa inicijativom ruskih naučnika, sve se više u Evropi govori o zaslugama Vladimira Putina u regulisanju sirijske krize. U Francuskoj su na primer već počeli da prikupljaju potpise za peticiju povodom predloga Komkova. A na ulicama Rima su se pojavili plakati sa likom ruskog predsednka na kojima piše „Ja sam uz Putina“.

Pozicija ruskog predsednika je vrlo dobra, on je veoma popularan, ima sve više pristalica, govori korespondent Asia Times i autor knjige „Obama pravi Globalistan“ Pepe Eskobar:

Voleo bih kada bi u čitavom svetu bio održan referendum ovim povodom. Uveren sam da bi Putin pobedio, čak bez bilo kakvih dodatnih napora.

U samom komitetu Nobela, saopštenja o nominovanju Putina ne komentarišu i dodaju da se u svakom slučaju sve informacije o kandidatima drže u strogoj tajnosti. Laureati će biti poznati javnosti posle 11.oktobra. Potpredsednik Centra strateških komunikacija Dmitrij Abzalov smatra da predsednik ima dobre šanse.

Kako god da bude, predsednik Putin sigurno neće dobiti nagradu za mir ove godine, jer je prijem predloga bio gotov još u februaru tekućegodine. A da li će postati laureat Nobelove nagrade sledeće godine, pokazaće vreme, kao i sam razvoj situacije u Siriji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *