„Noćni vukovi“

„Noćni vukovi“

30 juna 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Rusko udruženje bajkera „Noćni vukovi“, koje okuplja ljubitelje snažnih motora i avanturističkih putovanja iz uglavnom slovenskih zemalja, još jednom je potvrdilo da okosnicu njihovog druženja nipošto ne čini samo hedonističko uživanje, kakvo je svojstveno motociklistima širom sveta – nego da smisao svog postojanja pronalaze i u razvijanju patriotskih osećanja, ostvarivanju humanitarne misije i negovanju tradicije.

Samo u poslednje vreme, „Noćni vukovi“ iz Srbije, zajedno sa članovima tog udruženja iz Rusije i drugih država, bili su učesnici celog niza manifestacija, što je dobar povod da se osvrnemo gde su ti „čvrsti momci sa nežnim srcem“ ostavili svoj upečatljivi trag na geografskoj mapi Balkana i izvan njega. Najnoviji događaj koji je bio motiv njihovog okupljanja bio je Vidovdan i obeležavanje 100-godišnjice početka Prvog svetskog rata, zbog čega su pre nekoliko dana Noćni vukovi iz Srbije, Republike Srpske, Rusije i Belorusije krenuli u vožnju koja je započela u Brčkom, a planirano je da se završi na grčkoj obali, u Solunu.

U međuvremenu, motociklisti su zastali kod velikog vojničkog groblja Mali Zejtinlik u Sokocu, gde su svečano položili vence palim srpskim borcima iz 90-ih, među kojima je bilo i ruskih dobrovoljaca, a zatim su u Andrićgradu u Višegradu bili prisutni na obeležavanju početka Velikog rata. Inače, „Noćni vukovi“ su se nešto ranije pokazali na delu i u poplavljenom Šamcu kod Brčkog, gde su čistili naslage blata koje je vodena bujica donela u crkvu Svetog Dimitrija, a krajem prošle godine su sa gradskim vlastima Zaječara dogovorili da će zajedničkim snagama raditi, kako su tada istakli, na tome da zaječarsku Gitarijadu i moto-skup koji se održava u okviru nje, pretvore u nadaleko prepoznatljivu manifestaciju. Osim toga, nedavno su „Noćni vukovi“ u Gospođincima kod Žablja, zajedno sa svojim tamošnjim domaćinima iz „Eskadrile“, odali počast i položili vence na spomeniku poginulim ruskim pilotima koji su 1944. godine učestvovali u proboju Sremskog fronta.

Međutim, da se bajkeri iz udruženja „Noćni vukovi“ ne bave samo negovanjem sećanja na zbivanja iz daleke prošlosti, nego da aktivno sudeluju i u rešavanju savremenih problema, dokazuju poslednji događaji u Ukrajini i na Krimu, s obzirom da su sakupili humanitarnu pomoć i potom je lično odneli u velikoj koloni motora, u kojoj su između ostalih bili prisutni i članovi iz niškog ogranka „Noćnih vukova“, koji su tim povodom izjavili da na taj način žele da pruže podršku Putinu i krimskom narodu, što su kratko obrazložili rečima – „Brat za brata, u dobru i zlu“.

Inače, to se s pravom može tumačiti kao uzvraćanje bajkera na Putinovu posetu Srbiji pre nekoliko godina, kada je u pratnji srpskih i ruskih članova moto-kluba „Noćni vukovi“, posetio utakmicu na prepunoj beogradskoj Marakani, pozdravljen hukom koji ga je potresao. U svakom slučaju, otvorena podrška koju su motociklistima iz „Noćnih vukova“ pružili još i predsednik Nikolić i patrijarh Irinej, dovoljno svedoči u korist činjenice da su oni već sada postali važna spona u jačanju slovenskog jedinstva i čuvanju tradicije. A kako vidimo upravo ovih dana – oni svoju misiju nastavljaju i dalje, na dva točka preko celog Balkana.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *