Ноле – једна (не)спортска прича

Nole – jedna (ne)sportska priča

20 jula 2015

prof-djikic Aleksandar 54Piše: Aleksandar B. Đikić

Sreda 15. jul. Sve vreme imam osećaj da mi nešto u medijima fali. Doduše, malo je toga što ne fali, ali ovo je nešto posebno. Neka posebna tišina. Najednom mi sinu. Eureka! Finale teniskog turnira u Vimbldonu je tek završeno maestralnom pobedom Novaka Đokovića, a o tome u današnjim novinama piše koliko o Mahmutogluovoj pobedi u dizanju tegova u Bursi.

Komentari su trajali dva dana, počev od ogoljeno „sportskog“ neposredno nakon finala Gorčina Stojanovića „poznatog po fer-pleju“, pa do komentara Ducija Simonovića koji se širi društvenim mrežama, a u kome se Nole predstavlja eksponentom krupnog nadnacionalnog kapitala, igračem lihvarske internacionale…, i još samo ale fale. Ono čuveno „svaka čast“, koje se nekima neštedimice upućuje, u Noletovom slučaju trajalo je kao mački muž.

Meni se čini da čitav ovaj fenomen „Nole“ zaslužuje da od crno-bele dobije i svoju kolor verziju, makar i sa ogromnim zakašnjenjem od 2-3 dana, uz sve poštovanje prema važnijim događajima, kakav je na primer srebrenički tutanj, i naravno uz poštovanje Gorčinovog i Ducijevog mišljenja o Noletovom uspehu.

Tenis jeste jedan od elitnih sportova i jedna od retkih netimskih igara s loptom. Naravno kroz tenis se promuvavaju ogromni novci, možda i veći nego kroz fudbal, najvažiju sporednu stvar. Tačno je da se i na putu do samog vrha jednog takvog sporta treba preći preko bezbrojnih prepreka, o koje se sapliću bezbrojni momci i devojke, dok jedan ili nekolicina njih ne dođe do samog vrha.

U drugim sportovima to nije tako. Naš budući zet, Švajnštajger može biti i deseti u svojoj reprezentaciji, ali je ipak prvak sveta. U tenisu je to bitno drugačije. U tenisu si prvi, drugi ili deseti, a samo jedan je prvi. A to je u ovom trenutku Nole. Neko mora da bude prvi, pa makar se sva lihvarska internacionala reklamirala i prala novac preko tenisa.

No, u slučaju Novaka Đokovića ni to nije jednostavno crno-belo. Ako je Nole eksponent krupnog kapitala, koja je logika da ga taj isti kapital sapliće na najvažnijim stepenicama? Valjda bi krupni kapital trebalo da mu pomaže u takvim slučajevima, a ne da mu odmaže?

Vratimo se nedelju dana unazad. Turnir u Vimbldonu se rasplamsava. Britanska štampa o Novaku piše sve najgore: i da je varalica, i da je folirant, i da mu je tetka krezuba… Istovremeno britanska diplomatija nas predstavlja svetu kao silovatelje dečaka, o ženama da i ne pričamo, i stavlja nam diplomatsku omču oko vrata. Konfrontira nas sa islamskim svetom, čijih nekoliko stotina hiljada predstavnika iz evropskog (Bugarska) i šengenskog (Grčka) raja traže još rajskiji raj upravo ovde, od Preševa do „mađarskog bodljikavog zida“.

U takvoj atmosferi Novak izlazi na travnati teren Vimbldona, na teren na kome je svaka travka visoka 8mm. Kad je trava u pitanju, zapad zna da bude vrlo precizan i pažljiv. Kada su u pitanju ljudi i narodi, tada je manje pažljiv.

Izlazi na teren protivniku koji je prethodno eliminisao ljubimca britanke publike, Mareja. Logično je da u takvim slučajevima onaj ko je eliminisao ljubimca publike ima protiv sebe tu istu publiku. Logika u mržnji ne vredi.

Gledali smo do poslednjeg mesta ispunjene tribine centralnog terena. Gospodu koja na tribinama ispija Goût de Diamants, šampanjac od 1000 funti, gej parove, londonske gospođe u sopstvenoj koži tri broja većoj, poznate face, i sve njih agresivno navijajućih protiv Novaka. Ne za Federera, jer to nema logike, već protiv Novaka.

U atmosferi ruskog veta koji štiti nas silovatelje dečaka, Novak se pokazuje ne kao Srbin, već kao vanzemaljac, koga Srbi zaborave već nakon dan-dva od veličanstvene diplomatsko-sportske pobede.

Zašto se kulturna londonska publika tako obrukala? Zašto su tradicionalno racionalni Britanci podlegli nekakvoj euforiji? Zašto baš u slučaju Novaka, i da li baš slučajno?

Da li je vreme da se podsetimo kako se obrukala kulturna hamburška publika u slučaju napadanožem na Moniku Seleš? Devojka je nasred terena izbodena nožem, karijera joj je uništena i niko nije odgovarao. Zamislite da se tako nešto desilo nekom „Bitićiju“ sa američkim državljanstvom. Pa i da nije svetski broj 1.

Nekako u isto vreme kada se dešavaju bitke na diplomatskom i teniskom terenu, Sportski sud u Lozani presuđuje da se za onaj oktobarski teroristički akt na stadionu Partizana[1], Albanija nagradi pobedom za „zelenim stolom“. Da se ne radi o sportskom već duboko političkom činu, svedoče ulična slavlja u Prištini i Tirani prošlog petka, uoči Potočara i Vimbldona, što nedvomisleno govori da je Albanija izvojevala značajnu diplomatsku pobedu. Dok smo se mi trošili oko toga ko je i zašto vikao: „Vučiću pederu“, Albanci su radili.

I nešto se mislim ovako dokon u ove vrele letnje dane: ako se zapadu ne sviđa Novak Đoković, momak: mlad, lep, bogat, uspešan, inteligentan, porodičan, verujući, humanitarac… šta li tek misle o nama ostalima: bradatim, debelim, siromašnim hedonistima? Srbima, naravno. Ne smem ni da zamislim. Kao što ne smem ni da zamislim koliko napora i zakulisnih marifetluka preduzimaju ne bi li mu nekako „namestili“ neku aferu, sumnjivi doping ili neki „tajni“ snimak.

Ne daj se Nole! I – svaka čast Novaku! On se za samo 26 godina popeo na krov ovog pokvarenog sveta.

(NSPM)

KOMENTARI14 komentara

 1. Apis says:

  PA NAŠ OBRAZ I SMISAO ČUVAJU JEDINO SPORTISTI. SVE OSTALO ILI JE UNIŠTENO ILI ĆE VUČIĆ VEĆ DA DOKRAJČI. KAD VUČIĆ SPOMENE SVOJE PRIJATELJE SRPSKI NAROD IMA RAZLOGA DA SE PRESTRAŠI.

 2. mila says:

  Odličan tekst!

 3. Nada says:

  MA SVAKA TI JE ZLATNA!!! Popravio si mi ovaj tmurni dan. Zivio i zdravo bio i ti i Nole!!!!!!!!!!!

 4. vesna sarasvati says:

  Nole i jeste vanzemaljac! indigo momak! kao sto je bio i Nikola Tesla! samo neka se drzi kao i do sada! i jos bolje! srecno !

 5. VENERA 3 says:

  NOLE, TESLA I SVETI SAVA. TRI SRBINA ZA SVA VREMENA. NOLETA NE MOGU DA SVOJATAJU KAO TESLU, A GLUPO BI IM BILO DA TO I POKUŠAJU SA SVETIM SAVOM. NOLE NIKAD NE PROPUŠTA DA ISTAKNE DA JE SRBIN, A DA JE PRAVOSLAVAC, TO SVAKO ZNA, ČAK I ONAJ VRABAC SA POČETKA VIMBLDONA (A TO SE NEKAKO I PODRAZUMEVA UZ SRPSKO DEKLARISANJE). DAKLE, MOGU SAMO DA GA MRZE, PA TO I RADE. A ŠTO SE TIČE GOSPODE STOJANOVIĆA I SIMONOVIĆA : ZA GORČINA 99,99% ŽIVLJA NA ZEMALJSKOJ KUGLI NIKAD I NIJE ČULO, A ZA DUCIJA ME JE, UNAZAD PAR DECENIJA, SRAMOTA ŠTO SAM GA NEKADA VOLELA. NE MOŽE SVAKO DA BUDE SRBIN. NE STIČE SE TO PRAVO SAMO ROĐENJEM. TREBA TAKO NEŠTO I ZASLUŽITI, I OPRAVDATI.

 6. karagjule says:

  tako je,samo bih dodao da se on popeo na krov mnogo ranije, i to sam, bez mašineriom iza njega, manje više sopstvenim novcem, popeo se kao pravoslavac, kao srbin, što svakako svemu tome dodaje težinu. podržimo ga smirenjem, umerenim rečima, braneči ga demagogie, i destruktivnih sila koima smeta a koje nikad neče to otvoreno priznati, ali to je njihova igra, imaju strategiju, vidi se. Bravo Nole, i nemoj biti nervozan, produži pisati istoriju kao i dosad, kao i pre kao ono: „.... Ma pobedjivao sam ja njih i ranije....„

 7. Momir says:

  Kao gospoda Gorcin i Duci ne vide ili ne zele da vide koliko je Nole u odnosu na druge ulozio za decu Srbije,para od tih nadnacionalnih para.

 8. branko says:

  ...lep, emocionalan i potreban napis...

 9. miha bukovac says:

  Kao što reče komentator gore "lep i emocionalan tekst" međutim potrebno je znati (davno bilo pa se zaboravilo) da je nekada i Srbija bila, ako ne "miljenica Evrope" a ono jeste uživala respekt i divljenje (i zavist) mnogih u Evropi da bi Aleksandar I Karađorđević, ("ujedinitelj") nezasiti i izuzetno glupi megaloman jednim svojim glupim političkim potezom uništio budućnost naroda i sav kredibilitet kao da ga je on stvorio a ne narod svojim mučeničkim i herojskim žrtvama. Uništio je čast i slavu naroda zajedno sa njegovom kulturom i nesalomljivim duhom da bi opet njegov sin i poltronska kamarila pred prvom opasnošću pobegli odnevše i narodno boga'stvo a njegov sin (unuk megalomana) se vratio na nešto što nije njegovo i ne pripada mu ni po kojem pravu. I opet vidimo sličnu lopovsku kamarilu da slave na račun naroda slično njegovom dedi, nezasito, bezobrazno i uprkos narodnom trpljenju koje su izazvali oni i slični njima. Novak Đoković je po duhu, genetskom nasleđu i predispoziciji samo sin onog naroda koji se izdigao iz pepela da zablista u svom veličanstvenom ljudskom sjaju kao i mnogo puta preci njegovi u svojoj istoriji ali moramo znati da i takav narod (kao što je Noletov) ima svoje "kurvine sinove" koje vidimo na "trodnevnoj proslavi rođendana" kurvinog sina.

 10. Radovan says:

  Sve je ovo tačno ,znamo da je ta Evropa licemerna i potkupljiva ali mi moramo da radimo na sebi da ne bi bili onakvi kakve nas je opisao.

 11. stevica says:

  Ako se ovaj Vas tekst pogleda u ogledalu,dobije se jedna druga mnogo vaznija slika,gde se ne vidi Nole i njegovi uspesi i karakteristike kao normalno vaspitanog momka,a onda sve ostalo,nego se jasno i kristalno vidi sva mrznja i nemoc tog davno bilog (ako uopste)demokratskog zapada da uniste sve sto dolazi sa nasih prostora, lice poznate nam Q sa svitom,razne vrste krstova ,i onaj "najzabranjeniji"koji su nam po deset puta dvevno prikazuju "ovo nesme da se crta " a sa svrhom da nam se ureze u pamet za svagda ,a onda ono sto je najbolnije ,poznata lica nasis zemljaka srba koji se svom snagom uspinju da preko glava prvopomenutih pljunu na sve nas,sto dalje i sto vise,i ako mogu da se proguraju u prvi red .Sv i su se obezbedili dvostrukim asosima tako ba plan B radi,samo da svane prolece.Kad bni bar svoje "plate "iz inostranstva i duci i radulovic i biserke i kandicke primali preko domacih banaka da bar od toga ova mucenica zemlja ima nege vajde. Zato nas ne bi drugi smatrali za to sto nas smatraju kad medju nama imamo dezurne pljuvace. Ocekujem da duci prestane da jede hleba jer ga neko iz zemlje i inostranstva sistematskik truje,jos od Tita.

 12. mija says:

  Taj "demokratski" Zapad nikad nije bio ništa drugo do pljačkaško ratničko pleme. Svesni su svog divljaštva, pa ga prikrivaju formom, protokolom, bontonom, etikecijom i ostalim sranjima. Ispod svega toga kriju se primitivni instinkti: opljačkaj, ubij, uništi, zapali, prožderi. Tako se ponašaju vekovima i za njih evolucija nije učinila ništa. Ostali su isti kao pre 1000 i 2000 godina. Isti su i rimski rušitelji Jerusalima iz 1. veka n.e. i Hitlerovi SS-ovci i NATOVCI, a Vimbldon neodoljivo podseća na rimski koloseum u kom publika žedna krvi radije okreće palac nadole, nego nagore. Nema milosti. Ovaj njihov odnos prema Novaku samo je još jedan dokaz da naopakost zapada potiče od ljudi koji ga sačinjavaju, a naročito od ljudi koji njime upravljaju.

 13. Milka says:

  Kad bi bilo vise i cesce ovakvih tekstova !!!Svaka cast !

 14. zoran says:

  Tekst je za 10, ali stvarno. Dakle to što Novaka na delu zapada ne vole baš mi nije jasan razlog pa tražim objašnjenja koja su delom sata i u tom korektnom tekstu, a to što ga u Srbiji srećom samo neki (niki) ne vole e za to mi ne trebaju objašnjenja,razlozi...to je u karakteru, u septickoj jami onih koji tamo žive i ne podnose ničije uspehe, srećom izumrece...dokaz je i što postoji ovakav čovek koji piše istinito ali i Novak koji je najbolji na svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *