НОРДИЈСКЕ ЗЕМЉЕ У ПАНИЦИ: Руска војска нам прети

NORDIJSKE ZEMLJE U PANICI: Ruska vojska nam preti

10 aprila 2015

nordic 32432Nordijske zemlje nazvale danas Rusiju u zajedničkom saopštenju najvećom pretnjom po bezbednost Evrope i dogovorile intenzivniju saradnju na polju odbrane i veću solidarnosti sa baltičkim državama.

Ministri odbrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda su u saopštenju objavljenom u najtiražnijem norveškom dnevnom listu „Aftenposten“ istakli da severna Evropa mora da bude spremna za moguće krize ili incidente izazvane od strane Rusije, preneo je Rojters.

„Ruski lideri su pokazali da su spremni da u praksi i efikasno upotrebe vojna sredstva kako bi ostvarili svoje političke ciljeve, čak i kad to podrazumeva kršenje principa međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju, čiju je autentičnost potvrdilo norveško Ministarstvo odbrane.

„Na Baltiku i našim severnim područjima se beleži pojačana vojna i obaveštajna aktivnost. Ruska vojska nas izaziva duž naših granica, a u Baltičkom moru je došlo do nekoliko slučajeva povrede granice“, istakli su ministri nordijskih zemalja.

Zajedničko saopštenje će tokom narednih dana biti objavljeno kao uvodnik u tiražnim listovima svih nordijskih zemalja.

Finska, koja graniči sa Rusijom, i Švedska nisu članice NATO, ali sve intenzivnije sarađuju sa tom alijansom.

To zajedničko saopštenje je do sada jedan od najoštrijih odgovora na poteze Rusije, koja je pre godinu dana pripojila poluostrvo Krim, što je izazvalo rast tenzija u Evropi.

„Ruski potezi predstavljaju najveći izazov po bezbednost Evrope. Ruska propaganda i političko manevrisanje doprinose sejanju nesloge između zemalja, kao i unutar organizacija poput NATO i EU“, upozorili su ministri nordijskih zemalja.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Nebojsa says:

    Finska je aktivno ucestvoval u II Sv. ratu protiv Rusije, a Svedska je do pred sam kraj rata i ako neutralna izdasno snabdevala Namacku sa rudom gvozdja. Finska se kao i Rumunija izvukla od sankcija koje su joj sledile kao zemlje gubitnice. Naplata izgleda stize !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *