НОРМАЛАН СВЕТ У ШОКУ: НАТО кандидат за Нобелову награду

NORMALAN SVET U ŠOKU: NATO kandidat za Nobelovu nagradu

7 marta 2020

NATO je među 317 kandidata za ovogodišnu Nobelovu nagradu, piše „Politika“ u današnjem broju.

Kako je saopštio Nobelov institut u Oslu pošto je 31. januara istekao rok za podnošenje kandidatura, nominovano 317 kandidata, među kojima je 210 uglednih pojedinaca i 107 međunarodnih organizacija.List podseća da norveški Nobelov komitet decenijama drži u strogoj tajnosti imena kandidata, kao i onih koji podnose nominacije, a po statutu komiteta, ti podaci se čuvaju 50 godina.

Ipak, podaci o kandidatima i njihovim predlagačima „procure“ u javnost, pa se tako zna da su među njima, već drugu godinu, aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promena Greta Tunberg, ali i NATO, što je, kako navodi „Politika“, izazvalo izveštan šok u delu norveške političke javnosti i opozicionih medija.

Iza kandidature NATO-a stoje neki poslanici vladajuće konzervativne partije Desnice koji smatraju da taj vojni savez svojim višedecenijskim postojanjem preventivno deluje protiv izbijanja sukoba u svetu, pogotovo u vreme hladnog rata i postojanja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Prema predlagačima, zahvaljujući NATO-u u Evropi duže od 70 godina vlada mir, mada je, kako navodi jedan od njih, za njegovo „postizanje i održavanje, neophodno i neminovno da se povremeno primeni vojna vojna moć i otpočne rat“.

„Politika“ zaključuje da je ipak Greta Tunberg favorit za dobijanje Nobela za mir, a to potvrđuju i kvote na kladionicama, dok se NATO joše nije obreo na lištićima bukmejkera.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad2 says:

    Koja perverzija, mislim, po definiciji vojni savezi ne mogu da budu MIROLJUBIVI,ovi su totalno poludeli u nobely ako uopšte prihvate tu kandidaturu. To toliko odstupa od osnovne ideje osnivača te nagrade da bi ih trebalo onda sve OTPUSTITI.Da je nobel živ, mislim da bi ih najurio iz njegove fondacije u sek.i to KOMPLET do poslednjeg jer ta fondacija je PRIMER u šta se pretvori dobro delo kada njime upravljaju mediokritetski crvići,oportunistički karijeristi i profesionalni GREBATORI.

  2. Duh proroštva says:

    Vala ako, neka njima Noblesova nagrada, pa onda od nje neka plaćaju ratnu odštetu koju su napravili Srbiji u toj istoj vrednosti na dnevnom nivou.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *