НОРВЕШКА: Косово је држава, Русија непријатељ, Србија је у сваком случају на губитку

NORVEŠKA: Kosovo je država, Rusija neprijatelj, Srbija je u svakom slučaju na gubitku

10 marta 2018

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjernstad rekao je da u slučaju evropskih integracije Srbije nije toliko problem saradnja s Rusijom, pogotovo vojna, koliko gubitak poverenja članica EU.

– Manji problem je izazov korišćenja dve vrste tehnologija i procedura koje nisu napravljene da se koriste zajedno. Veći je gubitak poverenja kao pouzdanog partnera među zemljama kojima u u EU Srbija želi da se pridruži – izjavio je Bjernstad za Danas.

Kako kaže, nijedna zemlja EU nema takvu vojnu i bezbednosnu saradnju s Rusijom kao Srbija, s obzirom da najveći deo članica EU Rusiju smatra pretnjom.

Ambasador je naveo da bi Srbiji „bilo mudrije“ da to uzme u obzir i vodi politiku više u skladu sa zemljama EU i tako pokaže spremnost da bude „pouzdan član“ Unije.

On je naveo da je normalizacija odnosa s Kosovom jedan od uslova za članstvo Srbije u EU i da je predsednik Aleksandar Vučić „pokazao hrabrost“ jer je spreman da zauzme „realističniji i racionalniji“ pristup pitanju Kosova.

– Kosovo je, zapravo, nezavisna država bez obzira na stav Srbije o tome. To znači da je aktuelna situacija takva da je Srbija u svakom slučaju na gubitku – naveo je Bjernstad.

Govoreći o slobodi štampe, Bjornstad je rekao da ne sumnja u navode novinara o lošim iskustvima, pritiscima i napadima.

– To pokazuje da politička kultura u Srbiji mora da prevali još dug put – rekao je norveški ambasador.

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš says:

  Kosovo još uvek nije država, nego je zasad mali protektorat. Šta je Evropska unija? Unija isto izgleda kao jedan veliki NATO protektorat. EU nema svoju samostalnu evropsku politiku nego je uglavnom poslušna filijala politike SAD u Evropi. Nešto drugo ne bi mogli ni da pričaju ambasadori i drugi predstavnici iz velikog protektorata. U Uniji je Nemačka vodeći i prvorazredni vazal od poverenja koji okuplja druge nižerazredne i manje povlašćene vazale. Da li pristajemo da nama silom, lažima i ucenama oduzmu i osamostale mali protektorat i još da upadnemo u veliki protektorat kao petorazredni ili šestorazredni vazal?

  • Miraš says:

   Norveška je samo članica NATO alijanse, a nije članica EU jer Norvežani žele da sačuvaju svoj identitet. Na osnovu toga s kojim onda pravom ambasador Norveške nama daje savete o ponašanju prema Uniji? U Uniji i u NATO-u je obavezno horsko jednoglasje da je Rusija pretnja. Ali nama Rusija nije pretnja. Neka Norvežanin savesnije izanalizira odnose Norveška - Rusija i iznese ozbiljne argumente o "ruskoj pretnji" za Norvešku, ako ih uopšte ima.

 2. i ime says:

  covek je sisao vesla a ne mleko, i covek ne uporedjuje sranja u EU sa Srbijom, jer se sranja u EU zataskavaju toliko da prete novinarima isto kao i u Srbiji. Dakle, gde je razlika? ja je ne vidim....mozda je razlika sto se u Srbiji mnogo toga zna, a u EU mnogo toga ne zna ali saznace se?

 3. raguza says:

  PSI laju samo se cekaju vozovi.

 4. Brazik says:

  Sami, starosedelački narod u Norveškoj je kolonizovan od strane norvežana te bi sasvim bilo u redu da u sledeći primer Kosova, i Sami dobiju svoju državu. Više na : http://randomthoughtsonnorway.blogspot.com.br/2008/03/separatism-in-norway-pt-2.html?m=1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *