Норвешка лекција Хрватима у сред Загребу

Norveška lekcija Hrvatima u sred Zagrebu

1 aprila 2015

reg-norvezanin_620x0Pojavljivanje norveškog ambasadora Henrika Ofstada na osnivanju Antifašističke lige Hrvatske izazvalo je bes i negodovanje krajnje desnice i traženje da se izvini. Ambasador je poručio hrvatskim nacionalistima da Norveška ne podržava diktatore i da se borila protiv Ante Pavelića, pa mu ne pada na pamet da se ikome izvinjava.

Ambasador Ofstad bio je među nekoliko diplomatskih predstavnika koji su podržali osnivanje Antifašističke lige u trenutku kada ekstremna desnica sve više diže glavu i pokušava da falsifikuje istoriju. Na antifašizam mnogi gledaju sa prezirom, a nastoji se svim silama da se rehabilituju ustaški zločinci i NDH.

Tako je u ovom času u i Hrvatskoj izuzetno „popularno“ blaćenje Tita, kojeg desničari nazivaju diktatorom, odgovornim za smrt hiljada ljudi. U jednom od prozivki ambasadoru postavljeno je i pitanje: „zar Norveška podržava diktatore“.

Ambasador je odgovorio da veoma dobro poznaje hrvatsku istoriju, kao i istoriju celog regiona. Zato je i, kako kaže, otvorenih očiju prihvatio poziv da učestvuje na osnivačkoj skupštini Antifašističke lige i da se obrati okupljenima.

– Pitate me podržava li Norveška diktatore. Ne podržava! Norveški otpor od 1940. do 1945. nije se temeljio samo na tome da je Norveška bila pod okupacijom Vermahta, nego je predstavljao i borbu protiv totalitarizma i nacionalsocijalizma, Hitlera i Musolinija i njihovih marioneta, poput Kvislinga i Pavelića – odgovorio je ambasador Ofstad na napade, dodavši da se nema zašto izviniti, već će se zahvaliti organizatorima na pozivu.

Nakon micanja Titove biste sa Pantovčaka sada se u Hrvatskoj vodi kampanja i da se maknu imena ulica i trgova koji nose Titovo ime. Zahtevi su propraćeni tvrdnjama da je „civilizacijska sramota da se Josip Broz, simbol totalitarnog komunističkog režima, spominje samo kao antifašist“. Krajnju pomutnju izazvala je i nedavna izjava dr Slavka Goldštajna, jednig od vodećih hrvatskih levičarskih intelektualaca, koji je rekao da je Tito bio antifašista do 1945, ne i dalje. Udar na Tita, međutim, samo je prvi od udara i na sam antifašizam, a sve je manje onih koji se takvom grubom i neodgovornom pokušaju izmene prošlosti suprostavljaju.

SLOVENIJA I NEMAČKA

Slovenački premijer Miro Cerar kaže da nije pravi trenutak za aktualizovanje pitanje ratne odštete od Nemačke, kako je predložila opoziciona Udružena levica. Slovenija je to pitanje prestala da otvara od ulaska u EU, a Nemačka tvrdi da je ono zatvoreno, da je Slovenija imala koristi od kredita koje je Nemačka odobrila bivšoj Jugoslaviji sedamdesetih godina. Odbijajući tvrdnje Udružene levice da je slovenačka vlada „servilna“ prema Nemačkoj i kancelarki Angeli Merkel, Cerar je naveo da se njegova vlada nikome „ne klanja“ i da pitanje nemačkog ratnog duga ne smatra zatvorenim.

(Večernje novosti)

KOMENTARI9 komentara

 1. Apis says:

  Samo Srbi ništa ne pitaju ne pozicija ne opozicija. Nema smisla kad ih nemci lično instaliraju na vlast.

 2. Apis says:

  USTAŠA I BESAN PAS NE RAZLIKUJU NORMALNO I NENORMALNO. PODNOŠLJIVI SU SAMO KAD DOBIJU METAK U ČELO.

 3. Marko says:

  Znaci lo to da Hrvati zele da se vrati fasizam!? Onda treba da se pokriju usima i da ne blate Tita jer je to isto, ako je on bio "diktator" sta je onda bio Hitler,Musolini, Pinoce...i da ne nabrajam dalje, sve se zna.....

 4. Ankica says:

  Marko, hrvati ne zele da se vrati fasizam. Oni zive u njemu. Istrajavaju u fasizmu, i to tako nekih punih 25 godina. U pocetku su im za fasizam opravdanje bili Srbi i Milosevic, pa se smatralo da je to bila akcija na reakciju i da ce to hrvatsku proci. Nazalost, danas kada nema ni Srba ni Milosevica u hrvatskoj, fasisti nisu prestali postojati nego su zivlji no ikada. Za potrebe vlastitog opstanka oni izmisljaju za neprijatelje one gradjane hrvatske koji se ne zele pomiriti sa fasizmom, kojima je pun kurac ustasa pavelica i ostalih govana. Ustase ih nazivaju Jugoslovenima i pozivaju na javni linc i obracun protiv njih.

 5. Gale says:

  Zašto su Norvežani oterali Ducija Simonovića koji im je rekao istinu u oči da je njihova klizačica Sonja Heni plesala sa Hitlerom.

 6. bordzija says:

  Večina stanovnika Hrvatske kojima nije zvezda vodilja ustaštvo, žive u strahu, plašeći se ekstrema u redovima HDZ-a. Ustaške glavešine su jedva dočekali ustolićenje Kitarevićke jer je ona iz redova HDZ-a kojima je najbliže militantno ustrojstvo te države. Stanovništvo drže u neznanju i za sve probleme sa kojima se susreću poodavno su im krivi srbi. Kada ponestane struje krivi su im srbi, kada im ponestane nafte, opet su krivi srbi, kada im ponestane turista, opet su im krivi srbi, a nemam pojma ko im je kriv što nemaju mozga ?

 7. Miro says:

  Tito ne da nije bio antifašista nego, naprotiv fašista. Kada su saveznici naumili prvu verziju invazije na južnu Evropu, mislili su na južni Jadran, od ušća Neretve pa do Ulcinja. Broz, kao navodni saveznik, zapretio je zapadnim saveznicima da će se u tom slučaju partizanski pokret staviti na njemačku stranu. Dokument, šifrovan čuva se i danas u V. Britaniji. Dakle ko je Broz? Taj je partizanski pokret usmjeravao na sukobe sa četnicima a izbjegavao ustaše i njemačke snage. Dakle šta je bio Broz? Mnogi dokumenti nisu nam bili dostupni u vreme brozove vladavine. Sada se njegov šljam pojavljuje u brojnim dokumentima.

 8. uroš says:

  Srbi su dosta izginuli boreći se za gradove koji danas pripadaju Sloveniji,a bili su italijanski,sve je to naredjivao Tito....sve je radio samo da Srbi ginu,a kada se neki Srbin pobuni sleduje mu Goli Otok,zatvor,linč....

 9. pravda says:

  Postovani, Hrvati su sa Titom dobili danasnje granice .Pa molim Vas,gde je BARANJA danas,a cija je bila-samo da utrvdimo SRPSKA,jeli tako . Da nepitam za ceo Jadran,koji su na poklon dobili.Pa ciji je DUBROVNIK,Hrvatski nije i netreba da Bude.Pa molim Vas ,pogledaj te samo kako je VESTO otrgnuto Jadransko more,samo da SRBI nebi izasli na topla mora.Pa HERCEGOVCI kada u dvoriste izadju VIDE JADRANsko more,ali prvo moraju CESTU da predju jer je cesta u HRVATSKOJ.Pa jeli to pravedno-NIJE. A kadas su crtane AVNOJ-EVsake granice,Tito SRBIJI otkinu RUKE,i nacrta POKRAJINE.Sto necrta pokrajine u HRVATSKOJ. Pa sami uzmite mapu pa podledaj te,TITO nije toliko bio pametan da to sam uradi,imao je dobrog mentora,-VATIKAN.Pa Hrvatska ima izlaz i na DUNAV i ceo Jadran,pa cak i PREVLAKu im dadose,vrata Boke. ? Za Vas jedno pitanje,-do koje godine su u Hrvatskoj bili DOMOBRANi, KAKO JE HRVATSKA MOGLA IZACI KAO POBEDNICA U DRUGOM SVETSKOM RATU,na cija se ledja okacila ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *