НОРВЕШКА ОКРЕНУЛА ЛЕЂА НАТО ПАКТУ!

NORVEŠKA OKRENULA LEĐA NATO PAKTU!

8 maja 2020

Dana 1. maja, američki i britanski ratni brodovi odlučili su da izvedu neočekivanu podmorničku vežbu u Barencovom moru, iznad Arktičkog kruga.

Četiri broda iz dve nacije, američka podmornica i američka P8-A radili su zajedno, u Norveškom moru, na obuci u arktičkim uslovima.Vežbi su prisustvovali razarači Egis klase Arleig Burke USS Donald Kuk i USS Porter, te brod za brzu podršku USNS Supli, pridružio se i HMS Kent Kraljevske mornarice.

Pored toga, obuku su podržali američka podmornica, kao i višenamenska pomorska patrolno-izviđačka letelica P8-A Posejdon iz Patrolne eskadrile 4.

Ova vežba pojačava kombinovanu obuku koju su države prošle prošlog meseca dok su učestvovale u Velikoj Britaniji na Komandnom podmorničkom kursu (SMCC).

„Već više od 70 godina, 6. flota je upravljala snagama širom regiona podržavajući pomorsku sigurnost i stabilnost. Naše regionalne alijanse i dalje su snažne zbog naših redovnih operacija i vežbi sa partnerskim mornaricama, i pozdravljamo ovu priliku da sarađujemo na moru, istovremeno poboljšavajući naše razumevanje arktičkih operacija,“ rekla je potpredsednica administracije Lisa Frančeti, komandant američke 6. flote.

SAD naziva vežbu „multinacionalnom“, jer je učestvovalo 1.200 mornara iz SAD i Velike Britanije.

„Radimo sa našim partnerima na poboljšanju naših kombinovanih sposobnosti tokom izvođenja pomorskih bezbednosnih operacija i obuke u arktičkom regionu,“ rekla je Frančeti. „Naši brodovi moraju biti spremni da rade u svim misijama, čak i u najsurovijim okruženjima. Ovo je posebno kritično na Arktiku, gde uslovno vremensko okruženje zahteva stalnu budnost i praksu.“

Dva američka razarača, sa sedištem u Rota, Španiji, podržavaju NATO integrisanu arhitekturu protivraketne odbrane. Ovi brodovi naprednih pomorskih snaga imaju fleksibilnost da deluju po vodama Evrope i Afrike, od rta Dobre nade do Arktičkog kruga, demonstrirajući svoje ovladavanje morskim domenom.

„Jedan od najboljih atributa naše površinske sile je to što možemo da se agregiramo po svojoj volji, neprimetno prelazeći sa nezavisnih brodova na koordinisane operacije,“ rekao je kapetan Josip A. Gagliano, komandant Radne grupe 65, komandant eskadrile razarača 60. „Naša interoperabilnost sa našim saveznicima je tako dobra da možemo rasporediti multinacionalne mornaričke snage sa minimalnim obaveštenjem. To je prava snaga NATO-a. “

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u ponedeljak u podne kratku belešku u kojoj je navedeno da je Severna flota „počela da prati akcije NATO mornaričke udarne grupe“.

Pored toga, na iznenađenje SAD-a i Velike Britanije, Norveška je odbila poslati bilo koje brodove iznad Arktičkog kruga na vežbu.

Odsustvo Norveške iz akcije 6. flote u Barencovom moru pokušaj je da izbjegne eskalaciju tenzija sa Rusijom, izvijestio je Barenc Observer.

„Norveška se uzdržala od ovih vežbi, možda razumevajući opasnost po svoje bilateralne odnose sa Rusijom od pretnji ruskom nuklearnom odvraćanju“, citirao je Rasmus Gjedso Bertelsen, profesor društvenih nauka na Univerzitetu u Tromsou – Arktički univerzitet u Norveškoj.

Iz Osla, ministar odbrane Frank Bake-Jensen ne vidi sukob interesa od strane britanske grupe američke mornarice koja plovi ka severu. Za Barenc Obcerver, ministar kaže da takva saradnja među državama NATO-a jača kolektivnu odbranu.

„Norveška pozdravlja prisustvo saveznika u našem susedstvu. Sjedinjene Države doprinose NATO-ovoj kolektivnoj odbrani kroz veće prisustvo i obuku u Evropi. U toku su pomorske aktivnosti kso znak rivalstva velikih sila“, rekao je Bake-Jensen.

„Želimo da norveške snage učestvuju u ovoj vrsti aktivnosti kada se one odvijaju izvan Norveške“, kaže ministar odbrane, ali dodaje „ovaj put to nije bilo prioritetno“.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. padre says:

    Pa naravno da su zabrinuti, ovi branioci, kad zagusti, samo pokupe prnje i pravac južni pol, a Norvežani ostaju tu!

  2. milorad2 says:

    pametno, ja ne bih svoje dupe okretao prema rusima u ime NATO pakta:)A to što ovaj američki oficir "agregira" neprimetno:) to je stvarno diznilend u štabu NATO i USA mornarice izgleda.U najgorem momentu RASULA ruske armije i države rusi su znali tačno gde su amerikanci "agregirani" :) i to u GLAVU na celoj planeti.Izgleda da je totalna indolentnost zavladala u zapadnim štabovima i da karijeristi i oportunisti sačinjavaju jezgro njihovog višeg oficirskog kadra što je vrlo dobra vest za ruse, jer jedan zaista obučen i profesionalni oficir NIKADA ne bi davao ovakve izjave, ovo su izjave POLITIČARA a ne oficira i mislim da samo to dovoljno govori o stanju njihove komande.

  3. Filip says:

    NATO paktu svi okreću leđa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *