Norveška traži šofere, konobare, inženjere – plata 4.500 evra!

Norveška traži šofere, konobare, inženjere – plata 4.500 evra!

29 januara 2014

norveskaEvropska kancelarija za zapošljavanje (EURES) objavila je detaljan izveštaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kvhari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosečna mesečna plata od skoro 4.500 evra.

Naime, ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su inženjeri, a posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, predškolski vaspitači, nastavnici, posebno u oblasti prirodnih nauka i matematike, doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi, vozači autobusa, taksisti, kvhari i konobari.

Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kværner, Kongsberg Gruppen, Aibel, Roxar i Fabricom.

Prema navodima EURES-a, za boravak u Norveškoj potrebno se prijaviti za dozvolu za boravak u periodu od tri meseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest meseci dok traži zaposlenje.

Humanost za primer

Ova zemlja je poznata i po ogromnim rezervama sirove nafte i plina, a ubraja se i među najveće izvoznike morske hrane u svetu. Bruto domaći proizvod (BDP) Norveške trenutno iznosi 56.920 dolara, ili 41.683 evra, po stanovniku. Do dvostrukog masakra u julu 2011. godine kada je Anders Bering Breivik ubio 77 ljudi, Norveška je smatrana i jednom od najsigurnijih zemalja u svetu. Na referendumu 1994. godine građani Norveške odbili su da se pridruže Evropskoj uniji, a prema nedavnoj anketi 80 odsto Norvežana ne želi u EU.

Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumeva tri do šest meseci probnog rada pre potpisivanja dugotrajnog ugovora. Plata se isplaćuje na mesečnoj osnovi, a uposlenik radi 37,5 sati sedmično, odnosno 7,5 sati svaki radni dan, a maksimalno 40 sati u sedmici.

Evropska kancelarija za zapošljavanje u svom izveštaju navodi da uposlenici u Norveškoj u proseku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen.

Prosečna plata u ovoj skandinavskoj zemlji je jedna od najviših u Evropi, ali i svetu – oko 36.700 norveških kruna (NOK), odnosno 4.384 evra. Deset odsto najbolje plaćenih stanovnika ove zemlje u projeku zarađuju oko 71.000 NOK-a mesečno, odnosno 8.541 evro, a deset odsto najslabije plaćenih stanovnika u proseku mesečno zarađuju oko 20.600 NOK-a ili 2.460 evra.

Ipak, EURES napominje da je hrana u Norveškoj u proseku za 62 odsto skuplja nego u ostalim evropskim zemljama. Npr. mleko, sir, jaja i meso su oko 60 odsto skuplji nego u ostatku Evrope. Riba i morski proizvodi nisu skupi u odnosu na ostale prehrambene proizvode. Norvežani u proseku za stanarinu i komunalije potroše 27 odsto svoje plate, 20 odsto za javni prevoz i za automobil, 18 odsto za hranu i za ostale potrepštine u kući i 12 odsto za odmor i rekreaciju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), Norveška je rangirana kao zemlja sa najvišim prosečnim primanjima, najdužim životnim vekom stanovnika i najboljim uslovima za život svojih građana. Većina stanovnika Norveške poseduje vlastitu kuću. Tako oko 90 odsto bračnih parova imaju svoju kuću ili stan.

Zemlja milionera

Prosečna stanarina u toj zemlji je oko 5.500 NOK-a, odnosno 657 evra. Stanarine u Oslu i Stavangeru skuplje su u odnosu na druge gradove te zemlje. Takođe, kuća sa baštom u Norveškoj se može kupiti u proseku za oko 2.000.000 do 3.500.000 NOK-a, odnosno 238.900 do 418.120 evra.

Nedavno su vlasti te zemlje saopštile da je svaki stanovnik Norveške teorijski postao milioner zahvaljujući državnom fondu u koji se slivaju sredstva od nafte i gasa.

Centralna banka Norveške, koja upravlja Fondom „Global“, koji je osnovan 1990. godine, saopštila je da su sredstva tog fonda zbog visokih cena nafte i gasa porasla na 5,11 biliona norveških kruna, odnosno preko 828 milijardi dolara, što je oko milion puta više od skoro šest miliona ukupne populacije te zemlje.

Tako se prvi put u istoriji Norveške desilo da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku te zemlje.

(Pressrs.ba)

KOMENTARI2 komentara

  1. Alexandru Gabriel says:

    Ok ! U pricu sve je super a ja sam bio tamo 4 ili 5 puta i neki stvari stoji ...ali sa slikom ste pogresili...ta slika pripada Stockholmu i to je Svedska...i ja idem tamo da trazim posla, i to odmah!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *