НОРВЕШКА У СТРАХУ: Плашимо се руских нечујних подморница!

NORVEŠKA U STRAHU: Plašimo se ruskih nečujnih podmornica!

5 oktobra 2016

598329_mornarica-rusije-jul-2016-foto-reuters-2_f

Komandant odbrambenih snaga Norveške admiral Hakon Brun-Hansen zabrinut je zbog tehničkog unapređenja ruske vojske, a posebno zbog nečujnih ruskih podmornica.

„Unapređenje tehničke opremljenosti i modernizacija ruskih oružanih snaga u severnoj regiji izaziva zabrinutost NATO-a, kao i Norveške i SAD“, piše „Vol strit džurnal“.

List prenosi tvrdnju norveškog admirala da je ruski vojni potencijal sve bliži zapadnom, što podseća na vreme „Hladnog rata“.

Hansen navodi da Rusi imaju nove tipove platformi i senzora, kao i nove sisteme naoružanja koji su znatno fleksibilniji i efikasniji nego oni iz vremena „Hladnog rata“.

Prema mišljenju admirala, Norveška treba da intenzivira praćenje novih „tihih“ podmornica Rusije, kao i aviona i brodova. Funkcioneri NATO-a navode da su već intenzivirali pomorske manevre za, kako navode, „odvraćanje ruske agresije“.

Kako se navodi u izveštaju Centra za strateška i međunarodna istraživanja, koji je objavljen u julu, saveznici NATO-a „nemaju sposobnost brzog reagovanja na podvodne izazove Rusije u većem delu severne oblasti Atlantskog okeana i Baltičkog mora“.

Zato se preporučuje uvođenje „unapređenih podmornica i modernizovanih tehnologija za nadgledanje morskog prostora“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Wrangler says:

    Jel? A sto? Rusi nikad prvi nece napasti. Nemojte prvi jesti govna pa ce biti mir.

    • Biser says:

      Rusi su redovno stradali jer nisu prvi nikad napadali. Ta se taktika po nekim izjavama, verovatno menja ili bar prilagođava trenutku. Imam utisak da ruski zaštitni napad ipak može iznenaditi. Nema tu utehe ni za NATO ni za Norvežane. Ako do njega dođe, on će da prođe bez ikakvih zastoja. To je on što .... naše koke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *