НОРВЕШКА ВОЈСКА НЕМА НИ ЗА ДОЊИ ВЕШ

NORVEŠKA VOJSKA NEMA NI ZA DONJI VEŠ

8 januara 2022

Nešto nije u redu u snežnom kraljevstvu: Ministarstvo odbrane Norveške naložilo je demobilisanim regrutima da narednim regrutima vrate vojnički veš u kojem su otišli. Pojednostavljeno rečeno, norveškoj vojsci nedostaju standardizovane gaće, čarape i grudnjaci.Zvanično se navodi da se vojska bori protiv iscrpljivanja zaliha zbog Covida. Pandemija je ozbiljno otežala protok zaliha donjeg veša zbog zatvaranja fabrika i problema sa transportom, zbog čega je norveška vojska tražila od demobilisanih vojnika da predaju donji veš, uključujući grudnjake i čarape.

Norveška, koja predstavlja severne granice NATO-a i graniči se sa Rusijom, svake godine regrutuje oko 8.000 mladića i devojaka i donedavno je dozvoljavala otpuštenim vojnicima da napuste svoje kasarne u donjem vešu koji im je izdat.

Iako je prvobitna predaja istrošenih gaćica i drugih intimnih dodataka bila dobrovoljna, sada je postala obavezna, javila je u petak javna televizija NRK. „Odlučili smo da ponovo upotrebimo ovaj deo kompleta uniforme, pomaže nam. … Nemamo dovoljno rezervi“, rekao je portparol Ministarstva odbrane Hans Meisinset za NRK. „Tekstil se pere, čisti i proverava. Ono što dajemo regrutima je u dobrom stanju“, uverio je on.

Kancelarija podseća da je Norveška zemlja sa najvećim BDP po glavi stanovnika na svetu. Činjenica da je zemlja prinuđena da ponovo koristi korišćeno donje rublje karakteriše njenu industriju, koja se uglavnom zasniva na vađenju sirovina, od kojih Norveška zavisi mnogo više od Rusije, ne sa najbolje strane.

(Vaseljenska/Telegram)

KOMENTARI7 komentara

 1. Gospodi Pomiluj says:

  A naša vojska nema ni za donji ni za gornji veš. Tako je to kada držite devojke u vojsci onda vojni budžet načisto propada. To nije dobro ni za kući kamoli za vojsku. Računaj samo lak za nikte i aceton, zvuči kao nije strašno ali one to bre svaki dan, a veš samo bacaju na pranje kao da je za jednokratnu upotrebu.

 2. VRSK says:

  Ja stvarno ne znam vojisku u kojoj čekaš da ti vojiska obezbedi gaće i grudnjak.

 3. Vladimir says:

  Zemlja sa najvecim standardom u Evropi nema za donji ves. Dajte , ne pisite gluposti.

  • Gospodi Pomiluj says:

   To samo pokazuje koliko znači i vredi štedeti, samo zato i imaju visok standard. Dakle što se tiče gaća žuto ide napred a braon nazad. Što se tiče i grudnjaka i gaća poželjno je ne skidati ih prilikom kupanja vojske, ono bar jednom mesečno kada se kupaju da bi se oprale i gaće i grudnjaci a to isto važi i za čarape ako ih uopšte imaju. A i kako ćete uštedeti vojni budžet ako ne na vojsci?

 4. Pravnik says:

  Od svih država na svetu po visini BDP po glavi stanovnika, uzimajući u obzir i kupovnu moć stanovnika, na prvom mestu je Katar, a Norveška na 11-om. I naš bajni predsednik i guvernerka su ne tako davno izjavili da je dinar druga najjača valuta na svetu, a kako im ništa ne verujem, posle svega nekoliko minuta na internetu sam pronašao spisak osamdeset država sa najjačom valutom na svetu i ustanovio da dinar jeste druga najjača valuta na svetu, ali bahreinski, dok srpskog uopšte nema na toj listi. Moju tvrdnju na portalu Pravda potvrdio je i jedan od najpoznatijih ekonomista u Srbiji.

 5. Pravnik says:

  Vladimire, u članku se ne navodi da je Norveška zemlja sa najvećim PDP po glavi stanovnika u Evropi, već u svetu. I jedno i drugo je apsolutna neistina. U Evropi je Norveška na trećem mestu, iza Luksemburga i Irske, dok je na svetu na prvom mestu Katar. To može proveriti svako ko se razume u Gugl pretragu.

 6. Marko says:

  Norveška ima problem zbog viška para u budjetu ! Budite malo ozbilniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *