НОРВЕШКИ ЕКСПЕРТ: Путин вас је дуго упозоравао – САДА СТЕ ДОБИЛИ ШТА СТЕ ТРАЖИЛИ

NORVEŠKI EKSPERT: Putin vas je dugo upozoravao – SADA STE DOBILI ŠTA STE TRAŽILI

13 juna 2024

Predsednik Vladimir Putin je više puta upozoravao Zapad da će Rusija braniti svoje strateške interese i čuvati bezbednost, napisao je norveški politikolog Glen Dizen na društvenoj mreži X.

„Stalno nam se govori da Rusija neće braniti svoje crvene linije, a strah od trećeg svetskog rata je neosnovan. Brzi podsetnik: Rusija je preuzela kontrolu nad Krimom u martu 2014. (kao odgovor na državni udar u Ukrajini koji podržava Zapad).“Putin je tada rekao: „Sve ima granicu. A sa Ukrajinom su naši zapadni partneri prešli granicu. Da li smo spremni da dosledno branimo svoje nacionalne interese ili ćemo se zauvek predati, povući se bogzna gde?“

Kako je primetio Dizen, ruski lider je pre početka specijalne operacije 2022. godine takođe više puta upozoravao američke i evropske partnere da svojim postupcima nanose udarac bezbednosti Moskve.

„Rusija je sada naglasila da će preduzeti akciju kao odgovor na to da NATO pošalje oružje Ukrajini da udari na rusku teritoriju. Moskva će imati previše da rizikuje ako dozvoli alijansi da uništi odvraćanje bez preduzimanja mera odmazde. Da li i SAD rade isto?“ — upitao je politikolog.

Dizen je uz post priložio fotografiju ruskog broda u luci Havana.

Ranije su u luku Havane ušle ruska nuklearna podmornica Kazanj, fregata Admiral Gorškov, tanker za snabdevanje Akademik Pašin i spasilački tegljač mornarice Nikolaj Čiker.

Heterogena taktička grupa od četiri broda, uključujući i pomoćne brodove koji su ranije uvežbavali upotrebu precizno navođenih projektila u Atlantiku, boraviće u zvaničnoj poseti luci Havana od 12. do 17. juna.

U planovima ruskih mornara su sastanci sa komandom kubanske mornarice i guvernerom Havane, obilazak istorijskih i kulturnih mesta.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *