НОРВЕЖАНИ ИМАЈУ ПЛАН: „Зауставити Русију, највећу претњу Европи“

NORVEŽANI IMAJU PLAN: „Zaustaviti Rusiju, najveću pretnju Evropi“

9 februara 2017

b2c2e7 Norvegian army 45

Norveška obaveštajna služba je u sredu predstavila izveštaj u kome je izložila akcioni plan za narednu godinu. Akcenat je u dokumentu stavljen na suočavanje sa Rusijom, kao glavnom pretnjom po bezbednost u Evropi.

Norveška strahuje od proširenja obaveštajne aktivnosti Kremlja na svojoj teritoriji i smatra da Moskva može da pokuša da utiče na formiranje javnog mnjenja pre parlamentarnih izbora u kraljevini.

Zamenica direktora pres-službe Ministarstva odbrane Norveške An Kristin Salbuvik rekla je za RT da će detalji biti poznati za dva meseca.

Ministarka odbrane Norveške Ine Eriksen Serejde je komentarisala izveštaj obaveštajne službe, međutim ništa nije rekla o ruskoj pretnji. Ipak, obaveštajna služba dotakla se ove teme i predstaviće svoje argumente za osam nedelja.

U izveštaju se govori o ruskoj pretnji ne samo u sajber-prostoru već i u vodama Norveške. Obaveštajna služba smatra da modernizovane ruske podmornice redovno plove teritorijalnim vodama Norveške.

– Povećan je broj pretnji u sajber-prostoru koje su usmerene na političke, ekonomske i vojne ciljeve. Ove godine očekujemo velike operacije. Povećana politička napetost između Rusije i Zapada dovešće do akcija i tenzija – navodi se u izveštaju.

Norveška obaveštajna služba izrazila je odlučnost da se odupre pokušajima Rusije da se meša u izborni proces u drugim zemljama.

– Tokom nekoliko godina Rusija je prodirala u društvene mreže kako bi uticala na javno mnjenje i proširivala dezinformacije i klevete. Verujemo da Rusija ima informacije koje bi mogle da utiču na političke procese u drugim zemljama – izjavio je direktor norveške obaveštajne službe Morten Haga Lunde tokom prezentacije izveštaja.

KOMENTARI2 komentara

  1. Lajla says:

    Sta ova lupa,"– Povećan je broj pretnji u sajber-prostoru".Sto i vi ne povecate pretnje,vec idete tenkovima.Samo se igrajte sa ruskim medvedom,ima da vasnema.A koliko se secam Putin je norvezanima poslao poruku da budu stiha,budu mirni.

  2. Mare says:

    fasisticki saveznici treceg rajha spremaju osvetu protiv rusa koji su porazii njihovog gospodara omiljenog firera,koji je kao kurva iz berlina pobegao sa fuksom evom braun. Sada saveznici nacisticke EU i cetvrtog rajha spremaju napad na Rusiju da bi je najzad "bacili na koljena",rasparcali i podelili na spahiluke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *