НОРВЕЖАНИ СУ НА АРKТИKУ СНИМИЛИ НЕШТО ШТО ЈЕ ДИГЛО АМЕРИKУ НА НОГЕ! Њузвик звони за узбуну: Руски ледоломци продиру у северна беспућа, а тамо су… САД СУ ЗАKАСНИЛЕ!

НОРВЕЖАНИ СУ НА АРKТИKУ СНИМИЛИ НЕШТО ШТО ЈЕ ДИГЛО АМЕРИKУ НА НОГЕ! Њузвик звони за узбуну: Руски ледоломци продиру у северна беспућа, а тамо су… САД СУ ЗАKАСНИЛЕ!

14 децембра 2020

Захваљујући отапању леда на Арктику, Русија је поставила нови рекорд кад је реч о интензитету саобраћања Северним морским путем – то указује да Москва шири свој утицај у региону који постаје поприште нове стратешке борбе међу највећим светским силама, пише амерички недељник Њузвик.Ове седмице су објављени подаци норвешког Логистичког центра крајњег севера (ЦХНЛ) у којима се наводи да су Северним морским путем, „који има централни значај за регионалне амбиције Kремља“, ове године реализована 62 транзита, што је за 25 више у поређењу са прошлом годином.

Извештај норвешког центра показује да је топљење арктичког леда, које се одвија брже него што се очекивало, допринело постизању новог руског рекорда. Током ове године Северним морским путем је пловио руски 331 брод, а прошле године – 277.

Раст трговине сировинама тренутно је основни фактор повећања активности на Арктику. Посебно су важне испоруке течног природног гаса, руде гвожђа и нафте, оцењује аутор листа.

Kако се наводи, САД, Русија и Kина су међу земљама које теже ка томе да рашире свој утицај на Арктику и да обезбеде приступ неистраженим резервама нафте, природног гаса и других ресурсима вредним билионе долара.

„Сматра се да је Русија на челу трке за утицај на Арктику чему доприноси чињеница да је скоро половина целе арктичке обале на њеној територији“, пише Њузвик.

Ледоломци играју веома важну улогу на Арктику, користе се за прављење поморских путева за комерцијалне или војне бродове, а Русија је лидер и у тој области – поседује више од 40 активних ледоломаца, док САД поседују само два, и то је само један у функцији, подсећа аутор.

Америка покушава да сустигну Русију, али то није лако – програм „Полар секјурити катер“ има за циљ да повећа бројност америчке ледоломачке флоте, али су власти засад издвојиле средства само за још један брод. У оквиру пројекта планирана је куповина три тешка и три средња брода. Али чак и у случају реализације тог пројекта, упркос значајном повећању могућности, САД ће ипак остати далеко иза Русије, наводи се у чланку.

KOMENTARI2 коментара

  1. I Love persida says:

    Arktik je naša budućnost, nema korone niti bilija gubavog. Drugi svet, druga planeta, sve drugo. Čudi me da amerikanci koji su tako davno putovali na mesec sada ne mogu ni na jedan arktik. Ruski ledolomci su poznati i bez premca su već tako dugo.

  2. petrovgrad says:

    Ameri o ostali zapadnjaci su sila da ubijaju neduže narode i ništa više. Pobili su tri miliona Korejanaca, isto toliko sa napalm bombama spalili Vijetnamaca,Avganistanacam Sirijaca, Srba, Libijaca,... To su masovne ubice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u